Bröd, I Naturen, Mat och Hälsa

Riktigt bröd

En macka till fikat eller en kvällsmacka är väldans trevligt men vad består egentligen ett riktigt bröd av?

Vi har haft diskussioner här hemma om vad kroppen mår bäst av och har inte utforskat ämnet tillräckligt än känner vi. Grunden är som vanligt att baka på bra råvaror. Riktigt mjöl tillexempel men vad är det egentligen?

Bara det här ämnet är ett kapitel för sig känner jag och jag tänkte därför utforska detta själv framöver under hashtaggen #riktigtbröd. Du som är intresserad i ämnet kan följa detta där. Det du själva kan börja med är att fundera på vart du köper ditt bröd samt vilket mjöl det består av samt om det innehåller något annat förutom jäst, salt och vatten. Brödentusiasten och för detta bagaren Sebastian Boudét vurmar för bra mjöl där han till och med skrivit under för ett brödmanifest för duktiga producenter av mjöl och på hans blogg kan du gå in och läsa mer om detta: Brödmanifest

Här om veckan var jag inne på Systrarna Lindqvist bageri och café här i stan och där köpte jag ett riktigt gott Valnötsbröd. De hade också Sebastians bok uppsatt på hyllan så där uppmärksammar de bra mjöl. Vi köper sällan bröd här hemma då vi är bortskämda med mannen som bakar väldigt gott surdegsbröd. i nio fall av tio blir det helt suveränt och han funderar själv på vad det är som gör om brödet blir lyckat eller inte. För mkt salt, för lite jäsning, för varm temperatur under jäsning osv ett riktigt hantverk helt klart. Idag bakade han både frallor och baguetter till oss, perfekt att ta med sig ut på skidturen.

Det finns inget bättre fika på turen än en riktigt god macka med kaffe eller varm choklad så här i vintertid tycker jag. I veckan kunde jag till och med åka skidor på havet, det händer inte ofta här nere!

Ha en fin söndag gänget och njut av kvällsmackan och vintern!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *