Det Naturliga, Godis, I Naturen, Mat och miljö

Getter, trädgårdsjobb samt nyttigt fredagsmys

För några veckor sedan härjade stormen Malik över Sverige och det blåste rejält. Jag har inte sett så hög vattennivå någonsin här som det var under denna dag. Bryggan vi brukar bada från var helt under vatten som ni ser på bilden och den vanliga promenaden längs med vattnet var inte enkel att promenera denna dag.

Några dagar senare när vattnet drog sig tillbaka låg det mycket tång och vass kvar på land. Jag har läst att tång är optimalt till rabatter när man vill täckodla. Däremot ska man vara lite försiktig när det handlar om att använda det till ätbara växter då algerna kan innehålla en del tungmetaller som inte är bra att få i sig. Vi håller på att anlägga en ny blomsterrabatt här hemma och då tänkte jag att det här måste vara perfekt. Jag och dottern tog skottkärran ner de hundra meter vi har till havet och la ett rejält arbetspass på att fylla halva rabatten med detta. Tanken är att det ska förmultna ihop med gräset och att jag lagom till senvåren kan plantera en rad olika blomster där. Häng med här för att se hur det fortlöper. Som ni ser så behöver vi hämta med material för att fylla hela rabatten. Det sker efter hand här.

Nyligen var några vänner iväg på en resan och de undrade om vi kunde ta hand om deras getter. Inte vattna deras blommor utan passa deras getter 🙂 Då bor man på landet! Det gjorde vi gärna med glädje och se bara så fina de är. Getter och får är djur som är experter på att hålla landskap öppna på ett naturligt sätt!

Nöjda över att tagit hand om getterna kunde vi ta helg med gott samvete och börja fundera på vad vi skulle äta till fredagsmys. Jag kan erkänna att det har spårat ur en aning nu när vi har varit så dåliga med förkylningar, influensa mm under så lång tid. Det var därför så gott när jag kom på den klassiska idéen med en skalad och uppdelad mango tillsammans med hemmagjord chokladsås. Gott, nyttigare än traditionellt godis och så uppskattat hos barnen. Chokladsåsen är ett väldigt populärt inslag här hemma! Så här gör du den:

Lyxig chokladsås 4 port

Ingredienser

2 msk kakao (eller 3 msk beroende på hur stark chokladsmak du vill ha)

1 msk smör

2-3 msk honung (svensk fast fungerar jättebra)

1 dl grädde

Ev. en liten skvätt lönnsirap

Gör så här

  1. Smält smöret

2. Blanda i Kakaon

3. Tillsätt honung, eventuellt lönnsirap och till sist grädde under omrörning

4. Koka upp såsen till önskad konsistens. Blir den för tjock späder du med en aning vatten.

5. Ringla genast över frukten och ät direkt!

Ett väldigt enkelt recept på ett nyttigare och väldigt gott fredagsmys. Köp allra helst ekomango såklart.

Lycka till, tag hand om varandra denna sorgliga dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *