Tags

, , , , ,

Matpriserna är skyhöga! Radio P4 Jönköping ringde till och med upp mig i min roll som landsbygdsutvecklare och ville ha matspartips i dessa tider. Är maten verkligen för dyr egentligen kan man ju då fråga sig? Kanske ligger prislappen på mat någonstans kring där den borde ligga men ja jag kan hålla med om att det har blivit mycket dyrare. Huvudproblematiken med det här är såklart att vi under för lång tid blivit så bortskämda med att betala för lite för maten mot vad den egentligen kostar. Jag hittade en studie som säger att vi på 50-talet (vilket i och för sig är för ett tag sedan) la vi 30 % av vår inkomst på mat. Idag lägger vi endast ca 13-14 % på mat (!). Det här i kombination med att den ”dåliga” maten som halv- och helfabrikat är också under lång tid varit för billig och naturlig bra mat kostat för mycket enligt många leder också på sikt till dålig hälsa och högre belastning på sjukvården. Många av oss vet det här men ändå är det så svårt att ändra invanda mönster. Varför är det så? Den frågeställningen har vi inte riktigt svaret på än men en faktor tror jag handlar om att många av oss tappat kunskapen och lusten till matlagning. Jag kan också erkänna att jag inte jublar varje gång vi ska laga kvällsmat en vardagskväll mellan många aktiviteter MEN det finns enkla, nyttiga, billiga och bra alternativ. Nu ska ni snart få ett: Stekt strömming eller sill, vad är skillnaden? Samma fisk men den som fiskas norr om Kalmarsund kallas strömming annars är det sill. De skiljer sig lite i näringsinnehåll läs mer här men annars är det i princip samma fisk.

Mot slutet av förra sommaren kunde jag gå ner till hamnen här och köpa färsk sill som sedan skulle vidare till Skåne (!) jag är fortfarande upprörd över att den inte stannar här… Det finns ingen som kan ta hand om den mängden fisk här sa fiskaren, det hoppas jag bli ändring på inom kort! Den smaken var magisk så klart. Nu har vi inte den möjligheten att göra det varje vecka vilket jag hade önskat MEN sill och strömming finns att köpa i butiken och vet ni vad? Det är riktigt billigt! En förpackning kostar 15.95 kr (!) det får du väl knappt en Gorbys pirog för? I den förpackningen så är det dessutom 5-6 fiskar. Fisken innehåller omega 3 som många av oss saknar idag och andra nyttiga näringsämnen. Hur tillagar man den då? Sä här enkelt gör du det:

Sofias sillamiddag

Ingredienser

1 pkt sill/strömming

Grovt rågmjöl

De kryddor du gillar som salt, peppar, timjan mm

Smör

Gör så här:

  1. Ta ur fisken ur förpackningen och tina den
  2. Häll upp ca 2 dl rågmjöl på en flat tallrik
  3. Blanda i de kryddor du önskar
  4. Vänd fisken i mjölet
  5. Tag fram en stekpanna i gjutjärn
  6. Tag i en rejäl klick smör
  7. Steg fisken ca 2-3 minuter på varje sida tills den fått fin färg
  8. Lägg upp på en tallrik och servera med potatis, lingon och valfri sås.

Så gott, enkelt och nyttigt!

Kontrollfrågor till mig:

  1. De innehåller så mkt ben!

Svar: De är små och äter du det tillräckligt många gånger så känns de inte tillslut 🙂

2. Mina barn äter inte fisken!

Inte mina heller men med vår motivering: ”Efter fisk kommer glass” så går det märkligt nog ner!

Lycka till med tillagningen av din sill och strömming! Perfekt så här i novembertid!