DenNaturligaMaten, Dryck, I Naturen, Mat och Hälsa, Närproducerat, Vegetariskt, Vilt

Käka Maskros

Vissa ogräs är nyttigare än andra. Maskros är ett sådant.

Jag fick ett tips om att maskros är så mycket nyttigare än man kan tro. Jag har själv tidigare då och då gått ut och plockat maskrosblad och blandat ner i salladen men beskheten i dessa blad har gjort att jag inte riktigt gjort det som någon återkommande handling. Nu blir det ändring på det då beskheten i maskrosbladen tydligen har en effekt som hjälper till att i princip storstäda kroppen på gifter och bland annat kan pressa ur gifter ur lymfsystemet. Du kan använda hela växten från rot till blomma men ett tips är att börja med blomman för att vänja sig vid smaken. Blomman är den del som har minst besk smak och renar magsäck och tarmkanal till hjärta och lungor. Bladen hjälper dig att rena blodet och stjälken renar mjälte, lever och hjärna genom att bland annat stöta bort galla som inte längre behövs.

Maskrosen innehåller också vitamin A och B, jod, kalcium, järn och magnesium och fler nyttigheter.

Du som suckar över att du har gula maskrosblommor i gräsmatten: Tänk om! Gör en maskrospesto, fyll ut salladen eller gör ett maskroste som jag ska göra ikväll. Det gör du enkelt så här:

Maskroste

  1. Ut och plocka så många maskrosblommor du orkar
  2. Skölj av dem och låt dem torka på ett lakan
  3. Koka sedan upp vatten och tillsätt ca en tsk maskrosblommor per 2 dl vatten
  4. Låt dra i ca 10-15 minuter
  5. Drick och njut!

Ha en fin vårdag och plocka med dig ett gäng maskrosor in från trädgården eller promenaden vet´ja!

Addera en maskrosblomma till salladen så får du i dig nyttigheterna automatiskt.

Om du inte vill äta blomman helt rå kan du slå lite hett vatten över den innan du blandar i den i salladen. Då drar den ihop sig något och kan vara lättare att tugga.

Har du ett sådant här maskrosfält på din lunchpromenad ska du skatta dig lycklig. Ta in några blommor, torka och gör ett te som i receptet ovan.

 

 

A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *