Bär, I Naturen, Mat och Hälsa, Vilt

Superbäret lingon

För några år sedan var ordet superfood på allas läppar. Det var Acaibär, Gojibär med flera som cirkulerad på löpsedlarna och många av dem fraktades också från länder långt bort. Jag hade själv många av de torkade bären i skafferiet och använde dem mer eller mindre frekvent. Så började forskare undersöka hur nyttiga några av de här bären egentligen var och kom då bland annat fram till det här resultatet för några år sedan.

Under den tiden stod superbäret Lingon där ute och lyste illrött i skogen och ropade: Hallå hej, jag är här! Jag är mycket nyttigare än de andra 🙂

Idag är det ett helt annat fokus på de nyttiga bär vi har runt omkring oss i vår omgivning och lingon anses vara ett av de nyttigaste av dem alla. Lingon hämmar utveckling av fetma och minskar risken för insulinresistens. Det är dessutom inflammationshämmande. Det innehåller också många nyttiga vitaminer så som A, B, C och E vitaminer.

Det finns mycket lingon kvar i skogarna så på med stövlarna och ge er ut i skogen och plocka lingon. Jag var en sväng i min favoritskog här om veckan och plockade två fulla hinkar med familjen och det ger en sådan lycka. Både att vistas ute i skog och mark och samtidigt få samla in dessa nyttiga röda bär. Jag gillar rårörda lingon bäst både till varma grytor och kalla rätter, det är dessutom så otroligt enkelt. Så här gör du:

Rårörda Lingon

200 gram lingon (ca 5 dl)

1 msk rårörsocker

Gör så här

  1. Rensa och skölj lingonen
  2. Tag fram en glasburk med tätslutande lock
  3. Häll i lingonen och sockret
  4. Rör om
  5. Färdigt!

Förvara i kyl, det håller länge men brukar oftast ätits upp innan det blir dåligt.

Lycka till i lingonskogen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *