Tags

, , , , , ,

Vårt växthus bågnar av tomater och varje dag plockar vi in färska tomater till salladen och andra rätter. Vi har gett bort en del till grannar och bekanta men vi har fortfarande många kvar och det kommer bli till att göra egen tomatsås snart.

Jag gillar egentligen inte ordet överflöd. Det får en ofta att ta saker för givet och glömma bort hur bra man har det. När vi nu därför har så mycket tomater så gäller det att ta om hand det så gott det bara går. Tänk lyxen att kunna plocka fram smaken av sommaren en stormig höstdag eller mitt i vintern när man behöver det som mest.

Än känns det inte som sommaren har gett upp här nere och därför passade vi på att göra egengjord gazpacho (kall tomatsoppa) här om dagen. Den blev så otroligt god och därför vill jag nu delge dig detta recept. Gör en stor sats och frys in den.

Då det fortfarande är sommar i luften passar soppan Gazpacho som hand i handske ju. Vi tog squash istället för gurka vilket vi också har mycket av och det blev också väldigt bra. Paprika tog vi inte då vi inte hade det hemma däremot kan du krydda med paprikapulver om du vill. Så här gjorde vi:

Gazpacho 4 personer

5-6 solmogna (större) tomater

1/2-1 squash (ca 400 g)

1 gul lök

1- 2 vitlöksklyftor

2 msk vinäger

2 dl vatten

1 dl olivolja

1 krm peppar

1 tsk salt

Chiliflakes efter smak

En näve färsk basilika

1 tsk socker

Ev. paprikapulver

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skär tomater och squash i mindre bitar.

2. Mixa ihop med övriga ingredienser

3. Späd med vatten så du får en önskad konsistens

4. Krydda efter smak och mixa igen

5. Lägg upp i tallrik.

6. In i kylen i ca 20 min.

7. Tag fram en kall Gazpacho och krydda med basilikablad på toppen.

8. Ät i solen och njut!

Lycka till och trevlig helg!