Det Naturliga, Odling

Vintersådd

Nu har det blivit så mycket bröd här hemma att jag faktiskt tänkte skriva om något annat idag, nämligen vintersådd! Det är ju något man har läst om ett bra tag nu. Om hur lätt det är och hur mycket plats man sparar inomhus när tomatplantorna ändå redan har tagit första parkett vid söderfönsterna. Istället för att bara läsa om detta tänkte jag faktiskt testa om det fungerar. Vi är lite förtjusta i kål här hemma, i alla fall vi vuxna. Det är otroligt gott att plocka lite olika kålblad, nån tomat, nåt ägg från hönsen och självklart en surdegsmacka vid sidan också 😊. Så lätt att fixa en nyttig (och billig) lunch under egentligen flera månader.

Man skulle kunna börja med vintersådden ett par månader tidigare egentligen men det blir ett kul test ändå. Det är fortfarande minusgrader på nätterna även här långt nere i söder.

Jag gjorde så här:

  1. Tog små plastkrukor/byttor och fyllde med planteringsjord. De ska gärna vara ganska små för att fröna ska trivas som bäst. Jag hade lite av varje hemma.
  2. Ner med kålfröna en cm i jorden. Jag tog Grönkål, Svartkål och Vitkål. Jag vattnade väldigt lätt. Fröna får inte riskera att ruttna.
  3. Ställ odlingslådorna skyddade. Jag satte mina i vårt växthus. Det går lika bra med plastlådor eller dyl (kom ihåg lock bara)
  4. Håller tummarna.

Plantorna ska omplanteras när de kommit upp en bit men det får bli en uppföljning här på bloggen när vi kommit så längt.

Fördelen är som sagt att man sparar plats inne. Plantorna blir härdade när de gror kallt (och egentligen mer naturligt). Är man tidigt ute hinner man få bra skörd innan eventuella kållarver, sniglar mm börjar bli hungriga. Jag är väldigt nyfiken på hur detta funkar. Är det så här enkelt så blir det till att vinterså hej vilt nästa år 😊.

Uppföljning utlovas och frugan ville också slänga med en bild på hur hennes busktomater tagit sig inomhus (som hon satte i november 2021).

/Herr Alrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *