Tags

, , , , , , ,

Trots att vi nu bor helt fantastiskt endast 100 meter från havet så har jag också ett oerhört stort behov av att få vistas i skogen då o då. ”Skogsmullen” är väl etablerad i mig och det finns få plaster som ger sådan återhämtning som att vistas en tid i skog och mark. För att hitta det riktiga lugnet är det gran- och tallskog som fungerar bäst. Lövskog ger mig en annars sorts energi precis som havet gör. Mitt favoritträd i alla kategorier är dock eken och här nere finns det gott om ekar minsann. Familjen vet att mamma behöver skogstid då o då. Kanske har det att göra med att min morfar arbetade mycket i skogen som gör att jag har detta behov, vem vet. Forskningen säger också att vi mår väl i skogen. Det har jag tagit fast på och leder turer kring detta som ni säkert har koll på. I sidan här intill kan ni läsa om naturvandringar som går att boka.

Hur som helst så har jag hittat en skogsdunge med gran och några tallar ca 3 km från huset. Jag hoppas den får stå kvar i många år till. Även om den skulle behövas gallras och snyggas till lite så finns den där. Den är inte särkilt stor men den räcker för att få se de gröna färgerna från gran och mossa och hitta lugnet jag är ute efter. Det smidigaste sättet att ta sig dit är med cykel. En gång i veckan med skogsluft är det som är mest optimalt för mig har jag insett.

MEN det är inte helt lätt att få in detta som en rutin i veckorna med tanke på hur mycket annat som händer och därför behövs det ett tydligt syfte för denna tur. Ett extremt tydligt syfte för mig är fika. Fika gör du i princip ändå varje dag. Varför inte ta fikat i skogen likväl som hemma vid köksbordet? En helgutflykt med familjen till skogen blir också mycket trevligare med lite fika packat i korgen. Syftet blir helt sonika: En fika i skogen!

Det behöver inte vara så komplicerat. Något som brukar gå hem här är upphackad frukt, kaffe och kanske någon kaka. På den här bilden hade vi nyss varit på öns eget bageri och införskaffat lite bakverk som ni ser på bilden. Axlarna sänktes, pulsen gick ner, immunförsvaret stärktes och humöret gick upp av denna fika i skogen. Det har också kommit siffror som säger att skogen kan dämpa oro och ge oss tröst vilket känns extra viktigt i den oroliga och turbulenta tid vi nu befinner oss i.

Testa själv eller hör av dig för att boka en tur med fika i skogen!