Tags

, , ,

Ett julbord utan vörtbröd är inget julbord om du frågar mig.

Det finns många bra vörtbröd att köpa men jag har gett mig den på att hitta det bästa hembakta vörtbrödet och försöker därför varje år testa ett nytt recept. Detta året föll valet på Ernst vörtbröd och jag måste säga att det blev faktiskt väldigt gott. Nu har jag endast smakat det varmt och nybakat så det ska bli spännande att se om det klarar frysningsprocessen och smakar lika gott på julafton. Så här gör du det:

Ingredienser:

100 gram smör

50 gram jäst för söta degar

66 cl porter

33 cl julmust

0,5 msk malen kryddnejlika

2 tsk malda pomeransskal

1 msk ingefära

14 dl rågmjöl

1,5 dl mörk sirap

1 msk salt

2 dl russin

16 dl vetemjöl

Till pensling av brödet:

1 dl vatten

1 msk mörk sirap

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och smula under tiden ner jästen i en stor bunke.

2. Häll porter och julmusten i det smälta smöret, det är viktigt att vätskan inte är varmare än 37 grader när man blandar det med jästen. Häll över vätskan över jästen och blanda tills jästen löser upp sig helt.

3. Slå sedan i kryddnejlikan, pomeransskalen, ingefäran och blanda runt.

4. Häll därefter i rågmjöl, sirap, salt och russin i degblandningen. Blanda runt alla ingredienserna med en träslev. Häll i hälften av vetemjölet och knåda in det. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl.

5. Strö lite mjöl i botten av bunken och lägg degen att jäsa övertäckt med duk i ca 45 minuter eller tills dubbel storlek.

6. Dela upp degen i fyra lika stora delar och baka ut dem med vetemjöl. Låt dem jäsa ytterligare under bakduk i ca 45 minuter. Lägg sedan ut limporna på bakplåtspapper.

7. Sätt ugnen på 200 grader.

8. Blanda vatten och sirap och pensla de färdigjästa limporna. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter eller tills bröden är härligt gyllenbruna. (Då det inte stod vart i ugnen man skulle ställa dem så började jag längst ner och flyttade upp vid slutet av gräddningen.

Tag ut, låt svalna, skär upp och njut!

Lycka till!