Det Naturliga, Kött, Matdebatt

Spåren av torkan finns kvar

Det är drygt åtta månader sedan vi drabbades av den värsta torrperioden vi någonsin upplevt i Sverige.

Det känns som en hyfsat lång tid och fast det är snö ute nu så finns spåren av den rekordvarma sommaren fortfarande kvar. Trots att vi haft bra med nederbörd i vårt område så hörde jag för någon vecka sedan att grundvattennivåerna fortfarande låg under det normala.

Många bönder har det fortfarande kämpigt och här om dagen pratade jag med en som har det riktigt tufft nu. Slakteriköerna är fortfarande långa och de stora bolagen går före de små vilket slår direkt mot de mindre producenterna. Foder måste därför införskaffas för pengar som inte finns. En minst sagt knepig situation och jag led verkligen med bondes känsla av hopplöshet.

Det här visar också på hur sårbara vi är vid naturkatastrofer och kriser och hur viktigt det är att vi hjälps åt i sådana lägen. Så vad kan vi konsumenter göra för att hjälpa våra bönder? Jo, vi kan fortsätta köpa svenskt kött. Gärna närproducerat från en närbelägen gårdsbutik eller rekoring!

Det sägs att tiden läker alla sår. Det hoppas jag att den gör även denna gång efter torkans svåra konsekvenser.

Under tiden kan du och jag välja det svenska köttet i affären när vi handlar. Då gör vi tillvaron något mer hoppfull för dessa personer! Enkelt och självklart faktiskt.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *