DenNaturligaMaten, I Naturen, Närproducerat, Odling

Naturens primetime, nässelsoppa, potatisodling och lite allt på en gång

Nu är det naturens primetime och lite ”allt på en gång känslan”. Vi befinner oss i början av underbara maj och naturen går mer och mer från grått och dött till liv och färg för varje dag som går. Jag tänker ofta att det är den här tiden på året man ”borde” vara ledig för att få tid att hänga med i all grönska men sedan vet man också att när sommaren står för dörren är det också rätt skönt att stämpla ut. Tiden när man är ledig i maj kommer. Den här maj är mer upptagen än tidigare på grund av att mycket som ställdes in i coronatider händer nu istället.

Vad händer då i naturen och i vårt land?

Här om dagen plockade jag in en del nässlor som jag förvällde och gjorde soppa på. Så otroligt gott! Ramslökspesto gjorde vi för några dagar sedan och den smaken går inte av för hackor MEN det som vi nog är mest nöjda med nu är att vi äntligen fått ner all potatis i jorden! Vi började förgro potatis på äggkartonger i vecka 14 och i vecka 17-18 skulle de ut i landen. Vi rensade landen på ogräs där potatisen skulle ner (det var en del vill jag lova) så helgen gick åt till att få struktur på detta. När vi firat Valborg och sjungit in Sköna maj kunde vi på söndagen pusta ut i soffan och komma fram till att vi satt ner ca 80 potäter i jorden. Så otroligt skönt, nu är det vara att vänta och hoppas att det kommer ge mycket skörd. Så här odlar vi vår potatis:

Potatisodling a la ön

 1. Införskaffa utsäde av de potatissorter du gillar (vi brukar välja Rocket, Amandine, Princess, King Edward och en ny sort för varje år)
 2. Hitta en plats i trädgården där du kan anlägga detta land eller flytta potatisen till en ny plats för varje år för att undvika sjukdomar.
 3. Se till att jorden har fått någon typ av näring i form av gödsel eller Bokashi
 4. Gräv ett hål på ca 8-10 cm och häll i vatten.
 5. Sätt i den förgrädda potatisen med grodden uppåt
 6. Vattna igen
 7. Fyll igen hålet med jord
 8. Ca 20-25 cm bort gräver du för nästa potatishål
 9. Sedan är det bara att vänta och vattna om det blir väldigt torra dagar
 10. När potatisen sedan kommit upp är det dags att kupa den för att inte knölarna ska komma ovan mark och bli gröna.
 11. Efter ca 60-80 dagar är potatisen färdig att skördas. En del sorter blommar och därefter vet man att den är klar annars kan man också känna lätt i jorden runt plantan för att se om det kommit tillräckligt stora potatisar under.
 12. Lycka till!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *