DenNaturligaMaten, I Naturen

Den operfekta trädgården- och surret den ger

Nu var det ett tag sedan jag skrev här vilket du säkert har noterat och det beror på en maj som varit smått kaotisk för min del. Jobb upp över öronen och en massa kul uppdrag. Tur att juni nu ser lugnare ut, för återhämtning behövs.

Idag tänkte jag skriva om den operfekta trädgården och det viktiga surret den ger i dubbel bemärkelse. Många av oss vill ha en fin trädgård med blommor i rad, en klippt gräsmatta och inte en massa ogräs som tar över i landen. Frågan är dock vart gränsen går mellan en välskött trädgård och en perfekt trädgård? En perfekt skött trädgård där allt ogräs dras upp är inte särskilt bra för naturen, bina och många andra insekter. Vi vet att många av våra vilda bin är utrotningshotade och är beroende av att vi är många som lämnar en bit av gräsmattan som får växa sig fritt med olika ängsblommor som kommer upp och hjälper dessa individer att få mat. Vi försöker skapa en så hållbar trädgård som möjligt på vår tomt. Vi har en bit kvar men det är häftigt att titta ut genom köksfönstret och inse allt vi skapat på denna i princip helt tomma tomt som vi tog över för snart två år sedan. I år lämnade vi tillexempel kvar Kalettekålplantorna som nu vuxit sig så höga och som det nu kommit en mängd gula blommor på. Bladen är inte så goda att äta längre men bina, humlorna och andra insekter är jätteglada för detta. Så fort man går förbi denna växt så hör man tydligt hur det surras av bina med flera insekter som är ute efter mat.

Vi har också lämnat en bit av gräsmattan för vilda växter att slå rot och ett mindre bihotell (som snart ska bli större) samt en gammal ekstock som de förra ägarna tog ner tyvärr som fått ligga en bit upp på tomten för kryp att bosätta sig i. I odlingarna ska vi också plantera in en del blommor som kan locka olika pollinatörer. Vi har en gammal Ask kvar på tomten och den är vi rädda om även om den inte mår toppen. Den är hem åt många insekter och ger en liten skugga till oss i den varmaste sommarvärmen. Förra veckan hade vi en Aborist på besök som hjälpte oss att ta ner en del döda grenar som utgjorde en säkerhetsrisk och det var skönt för både trädet och oss känner jag.

Utifrån sett är vår trädgård långt i från perfekt och det är vi nöjda med för då kommer det här surret från humlor, bin och andra insekter som vi också skapat hem åt. Kanske kan den operfekta trädgården ge upphov till annat surr bland grannarna (inget vi har märkt av än) men så bor ju vi ute på en ö där folk i allmänhet har lite vildvuxna trädgårdar. Det är bra om din operfekta trädgård ger upphov till surr bland grannarna för då har du hoppat på trenden om den hållbara trädgården och det är en starkt kommande trend som vi behöver bli fler som anammar. Så passa på att chilla lite i din trädgård i sommar också. Då gör du dig, trädgården och naturen en stor tjänst.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *