Mat och Hälsa, Matdebatt

Mat i fart

Idag har varit en sådan hektisk dag att maten inte varit i fokus tyvärr.

Ibland kommer det sådana dagar och det är bara att acceptera dem när de kommer sporadiskt. Notera ordet sporadiskt. Blir dessa dagar mer regel än undantag då behöver man se över sitt arbetsschema och prioritera om.

Måltiden är som ni vet en ”helig” tidpunkt för mig. En tid när jag kan sitta ner och ta en paus och nu görs studier på hur måltidsupplevelsen egentligen påverkar vårt välbefinnande. Den betyder mer än vi kan tro och det har att göra med att kroppen får en chans att varva ner, ta det lugnt och vi får en naturlig paus. Dessutom tar kroppen upp näringen ur maten bättre när vi sitter ner och äter och vi känner av mättnadskänsla tidigare.

Jag hörde talas om en studie som hade gjorts på ”hälsodrinkar” som ofta marknadsförs med de mest positiva vokabulär vi känner till. Trots deras hälsosamma innehåll så kan inte kroppen ta upp näringen på samma effektiva sätt som den gör när vi sitter ner och äter en vanlig måltid. Detta beror främst på att vi intar hälsodrinken när vi är på språng.

I många familjer har kvällsmåltiden dessutom fått en ny dimension av samvaro då det kanske är den enda tidpunkten under dagen då hela familjen ses/samlas. Då finns det möjlighet att fånga upp tankar och händelser som kanske inte annars skulle kommit fram på ett naturligt sätt. Dessutom har jag hört att barn som får sitta med vid en gemensam familjemåltid får lättare att återberätta historier och lär sig mer ord än i familjer där detta inte sker. Det skulle till och med vara mer effektivt än att läsa för dem (!) (fråga mig inte hur denna studie har gjorts).

Oavsett hur sanningsenliga de båda studierna ovan är så anser jag att det är viktigt att ta en stunds paus och sitta ner och äta. Dessutom finns det ju inget så trevligt som att äta en bit mat ihop.

Mat i fart är bra några få dagar om året men inte mer än så.

Hoppas ni får en trevlig måltidskväll i afton!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *