Mat och miljö, Vegetariskt

Fried rice – en matresa till Asien

För snart 17 (!) år sedan backpackade jag runt med en av mina bästa vänner under sex månader i Australien, Nya Zeeland och Asien. Käre tid vad åren går, härligt att man fortfarande är med i matchen. Vi köpte till och med en bil som vi sov i när vi turnerade runt i Nya Zeeland och det hände många roligheter och knasigheter så klart. Härlig tid det där!

Vi åt många olika sorters mat och passade på att testa alla möjliga specialiteter som vi hade råd med. Det ska tilläggas att det var två studenter med en stram budget som emellanåt fick stängsla hagar, klippa får, plocka vindruvor, städa hostel och jobba på restaurang för att få ekonomin att gå ihop. När vi kom till Asien som var vårt sista stopp innan hemfärd gällde det att hålla i slantarna för då ville vi bara få semestra och inte jobba innan hemresan. Det var då väldigt lyckosamt för oss att maten var så billig där.

En sak jag minns speciellt var att vi varje morgon gick ner till vårt favoritställe i Bangkok där vi bodde en tid och beställde Fried rice ihop med juice och starkt kaffe/Te. Tillslut blev vi stammisar och behövde inte säga vad vi ville beställa. Det är fina minnen nu när restaurangbesöken är så få.

Det intressanta med denna rätt var att vi aldrig tröttnade på den även om vi tog den varje morgon i säkert en månads tid (vi fortsatte beställa den när vi reste runt i Thailand). Jag tror det beror på att den går att variera i oändlighet.

Vi äter sällan ris här hemma men när vi väl gör det så försöker jag alltid koka extra för att dagen efter göra Fried rice till hela familjen. Det är så otroligt gott, enkelt och matsvinnsmart: När du avslutar med att knäcka några ägg och blanda ihop rätten så blir den krämig och komplett. Den är dessutom lätt att ta med sig ut i pulkabacken och värma på i en stekpanna vid en grillplats, perfekt i dessa utetider. Här kommer ett av mina bästa Fried rice recept, håll till godo och trevlig helg:

Fried Rice 4 personer

4 dl överblivet kokt ris (gärna ekologiskt råris)

1 gul lök

1- 2 vitlöksklyftor

2 morötter

4 blad från svartkål eller annan kål

2-4 stora fina champinjoner

2-3 ägg

salt, peppar och örtkryddor

Topping

2 dl Creme Fraiche

1 msk tomatpuré

Riven ost

Gör så här:

Hacka löken, morötterna, champinjonerna och svartkålen grovt.

Bryn smör och rapsolja i en stekpanna och häll ner löken, morötterna, champinjonerna och svartkålen.

Stek ihop under några minuter så det mjuknar

Därefter lägger du i det kokta riset

Stek tillsammans i några minuter och krydda med salt, peppar och örtkrydda (gärna timjan)

Knäck äggen över de andra ingredienserna i pannan och rör ihop så det blir en krämig rätt.

Smaka av med kryddor. Servera med sallad och salladsdressing, topping av en kall sås på 2 dl crème fraîch och tomatpuré samt riven ost.

Bon Appétit!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *