Det Naturliga, Vegetariskt

En värmande soppa i vintertid

Det verkar som det är vinter i hela landet. Så härligt!

Vi behöver snön och solen mer än någonsin i år känns det som. Folk är ute och åker pulka, skidor och går i snön. Någon stannar för en kopp kaffe på en bänk, några andra ska grilla korv över öppen eld. Jag hörde från mina hemtrakter att det behövs anläggas 20 st (!) nya grillplatser i ett naturreservat för de som finns där inte räcker till. Det tycker jag är ett härligt tecken. Vi vill ses och får då göra det utomhus.

Kanske kan detta leda till att vi människor får en ny respekt för naturen. Både vad den kan ge samt hur viktigt det är att vi vårdar den. Det ger så mycket att vara utomhus och att äta utomhus är något som jag gillar extra mycket. Det vet ni som följt mig ett tag här.

Vad kan du passa extra bra att ha i ryggsäcken om alla utegrillplatser är upptagna? Jo, en varm och mustig soppa med tillhörande macka eller quesadillas mättar fint i vintertid. Här kommer ett vegetariskt recept på majssoppa som är inspirerat av Lotta Lundgren. Jag tycker att det är så bra då det inkluderar vita bönor som annars kan vara svårt att få i sig bara så där. Som vanligt har jag gjort om den något men grunden är densamma. Håll till godo:

Värmande majssoppa 4 personer

Ingredienser

Ca 600 gram majs (två större burkar)

2 grönsaksbuljonger

1 vitlöksklyfta

1 msk mald spiskummin

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk chiliflakes- (kan uteslutas för barnvänligare alternativ)

Rapsolja

6 dl vatten

Créme fraiche

380 gram kokta och avrunna  vita bönor

Fyra tunnbröd eller libabröd

Ca 4 dl riven ost

Valfri mängd oregano

Gör så här:

  • Hacka vitlöken tunt och stek dem tillsammans med de andra kryddorna i olja i en stor gryta i några minuter
  • Tillsätt bönor, majs, vatten och grönsaksbuljong och låt koka i ca 5 minuter
  • Mixa sedan soppan slät med en stavmixer
  • Riv osten
  • Lägg 1 dl ost på ena halvan bröd och krydda med oregano
  • Vik ihop och stek brödet i en torr stekpanna tills brödet fått fin färg och osten smält

Servera på studs eller häll upp soppan i en termos och ta dig med ut på vinterturen.

Lycka till och ut och njut av det fina vintervädret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *