Närproducerat, Vegetariskt

Kalettekålens återkomst

Januari, vabb, omikron och Kalettekålens återkomst.

Ja käre tid vad vi har vabbat so far i januari och det verkar vi inte vara ensamma om när man pratar med vänner och bekanta. Här om dagen vädjade förskolan om att man skulle hålla sina barn hemma om man kunde och då försöker man ju göra det i så stor utsträckning som möjligt. Det resulterar i att det blir något svårare att jobba vilket säkert märkts av här. En märklig tid minst sagt. Det blir till att hålla sig på hemmakanten ett tag till speciellt när man själv inte riktigt känner sig kry nu heller.

Vad kan då liva upp denna sega tid med? Mat och odling såklart! När vi planerar veckomenyerna här kan man nästan tro att drottningen ska komma på besök. När vi sedan lagat några lyxmåltider klämmer vi in en grötmiddag eller fil med bär för att balansera upp det hela. Maten är för oss ett glädjeämne just nu, speciellt när man spenderar så mkt tid hemma.

Ett annat glädjeämne är just odlingen. Vi gjorde en helt otrolig upptäckt för några veckor sedan. Kalettekålen som vi trodde var förbi för denna säsong visade helt plötsligt en annan sida. Vi skulle i princip bara klippa ner den när Kim helt plötsligt sa: ”Kolla här”! Längs med stammen sitter det små och relativt stora små kålhuvuden som ganska enkelt kan brytas av med handen (!). Det är där de bryssel-liknande huvuden sitter. Vi skrattade högt då vi hela sommaren tuggat i oss de stora bladen i tron om att vi satt fel växt eller helt enkelt inte drivit upp den som den ska. Vi visste att det var en kålsort och Kalettekålen är faktiskt en korsning mellan grönkål och brysselkål. Så vackra, goda och näringsriktiga små kålhuvuden får du av denna växt. Kul också att vi inte tänkt på att det var längs stammen de små huvuden skulle komma.

Det var faktiskt Fredrik på Ravelsmarks Gård utanför Gränna som introducerade mig till denna växt. Jag hade med den i min julleverans av ”Den Lokala Fredagskassen” 2020 och den blev mycket uppskattad där. Jag tycker du ska äta den tillagad men det går även att äta den rå.

Tillagad Kalette kål

Gör så här:

  1. Skär av den nedersta biten på kålen
  2. Skölj av dem i vatten
  3. Koka upp dem i lättsaltat vatten med lock i ca 10 minuter
  4. Häll av vattnet
  5. Ta i en klick smör, bland runt och servera direkt!

Den kan serveras till kött, fisk, vegetariskt, kyckling ja i princip allt.

Tack Fredrik för tipset- Är det någon kål du ska satsa på i sommar så kan jag varmt rekommendera denna Kalette Kål. Se bara till att förså den först så du hinner få ännu fler fina späda kålhuvuden att servera framåt höstkanten och även under vintern!

Lycka till!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *