Bröd, Mat och Hälsa, Mat och miljö

Egna tacobröd

Med småbarn hemma så duggar önskningar om tacokvällarna tätt. Som förälder försöker man kanske blanda upp tillfällena med ”köttfärstacos” med ”fisktacos” eller ”kycklingtacos” i hopp om att så länge ordet tacos är med så blir det accepterat. Det har dock blivit mindre och mindre populärt att göra så… Det är inte alla gånger så nyttiga ingredienser i standard tacosgrejer som säljs i butik. Det gör att man försöker hitta sätt att ersätta mindre bra alternativ med lite nyttigare. Exempelvis krydda färsen själv, vilket är väldigt enkelt. Ytterligare en sådant byte som har varit ganska lyckat är att göra egna tacobröd! Enkelt, gott o inga tillsatser 😊.

Så här gjorde jag bröden till gårdagens tacos:

  1. Blanda 5 dl vetemjöl med 2,5 krm salt och 1,5 tsk bakpulver i en bunke.
  2. Lägg i 40-50 g rumsvarmt smör i bunken och finfördela med fingrarna och blanda runt.
  3. I med 2 dl fil/yoggi och knåda ihop till en deg.
  4. Dela i 8 delar och kavla tunt! Då blir det lättare att vika de som just tacobröd.
  5. Torrstek i gjutjärnspanna. Vänt bröden när de börjar bubbla lite.

Jag har just nu hittat Ölandsvete som en liten ny favorit vilket är en äldre vetesort. Den har en liten annan smak och innehåller mindre gluten än ”vanligt” vete så den är lite snällare mot magen men kan också med fördel blandas ut med annat vetemjöl för att hålla ihop bättre. Igår blandade jag 3 dl Ölandsvete med 2 dl vanligt (men ändå bra!) vete men behövde tillsätta ytterligare 1 dl vetemjöl för att få ihop degen. Resultatet blev mycket gott! Sen förenade jag nytta med nöje och stekte bröden på vedspisen vilken säkert gav än bättre smak 😊.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *