DenNaturligaMaten, Det Naturliga

Årskrönika och det bästa från 2021

Hej på er!

Vilken välbehövlig och skön julledighet jag haft. Så otroligt skönt att få släppa allt med jobb och åtagande en stund för att vara ledig och fira jul och nyår med släkt och vänner. Det blev en aning förkylt här kring ledigheten men det övervägdes av all god julmat och det helt underbara i att vi fick en VIT jul! Vilken stämning och vad snön gjorde mycket för att hitta den rätta julkänslan. Jag kan inte minnas tillbaka när jag firade en vit jul sist och här nere sa de att det var tio år sedan sist de hade det. Bonus bonus, speciellt för mig som verkligen gillar snön!

Så här i januari när helgerna är förbi, man är lite trött då det blev rätt mörkt igen när snön försvann och man samtidigt ska försöka hitta tillbaka till en bra arbetsrutin kan det kännas lite motigt. Det är precis då man ska skriva en årskrönika. Sammanfatta året som gått i några bilder och inse vad mycket bra och roliga saker som hänt under 2021.

Jag har precis gjort ”the best nine” . För er som inte varit inne i instagramsvängen betyder det att man sammanfattar de nio bästa ögonblicken under året som gått. För mig som företagare blir det de nio mest betydelsefulla ögonblicken kopplat till företagandet och Den Naturliga Maten. Förklaringen av bilderna går från vänster till höger.

Vad mycket viktigt och roligt som hänt med företaget under 2021! Det var inte lätt att hålla sig till nio bilder. Det gick tillslut och de kommer här under ihop med en förklaring. Det här blir årets årskrönika så håll till godo gott folk:

Bild 1: Vi bor nu i ”Sveriges trädgård” och oj vad våra odlingar tog fart efter att vi förberett marken och skottat ut en hel hög jord som vi blandade upp med bokashi (egen kompost). Alltifrån bondbönor (som vi kunde skörda dagligen ett tag) till svartkål, grönkål, morötter, potatis, squash med mera.

Bild 2: När restriktionerna började lätta mot vårkanten kunde jag äntligen åka till ett soligt Skåne mitt i rapsblomningen och bjuda min kära mor på en otroligt välkomponerad och god ”Morsdag-middag”. Detta till ett ställe jag länge velat besöka med tanke på deras höga kvalité på lokala råvaror och det var fina Kulturens Östarp.

Bild 3: Min kära kattkollega här på hemmaplan genomgick en operation hösten 2020 vilket gjorde att vi fick ett helt år ihop tills hon dessvärre blev sjuk igen under hösten 2021 och vi fick ta avsked av henne i november. Vi saknar vår älskade Whiskey mycket men är tacksamma för att vi fick 18,5 fina år ihop med henne.

Bild 4: Paniken som byttes ut mot glädjen när jag hösten 2020 insåg att det var förbjudet att plocka Ramslök i detta län och vi tillsammans fick börja nosa upp ett annat län med tillåtelse att plocka denna underbara primör. Efter en del research och intervju med andra människor i trakten visade det sig att det fanns ett underbart ställe på Öland dit vi kunde åka. Så nu blir det minst en utflykt per vår till Öland för att plocka denna favoritört för mig 🙂

Bild 5: I den egna lingonskogen. Blåbär finns det otroligt gott om på ön men lingon var det sämre med förstod jag. Då packade vi bilen och åkte till vår skog för att plocka litervis med nyttiga och god lingon en solig och fin höstdag. Jag trivs även mycket bra i skogen så det här blir också en kommande utflykt framöver.

Bild 6: Jag fick förmånen att under hösten 2021 projektleda och arrangera ett stort utomhusevenemang i Jönköpingstrakten. Vi genomförde bland annat guidningar i skogen för att lära ut vad det finns för ”Mat i skogen”. Totalt guidade vi ca 300 personer under två dagar i alltifrån matvandring i skogen, lokal dryckesprovning, lokal lunchsittning till en walk and talk. Det här är ett av de störta uppdrag jag projektlett inom företaget och jag är så glad att allt gick vägen. Vi fick mycket bra feedback från både företagsledningen samt personerna som deltog i aktiviteterna. Fler sådana här utomhusguideningar kring maten i skogen vill jag satsa på framöver. Tack för fint samarbete Romy, Gustav och FC-Catering!

Bild 7: En annan stor nyhet var när min käre make Kim (efter återkommande frågor från mig) bestämde sig för att smyga in i företaget. Utan honom hade odlingarna inte blivit vad de blivit och han är otroligt duktig på att baka surdegsbröd. Han har stor kunskap kring mjölkvalité och förser vår familj med bröd varje vecka. Tillsammans kommer vi lyfta Den Naturliga Maten till nya höjder – det är jag helt säker på!

Bild 8: Alla vinterbad som fick mig att lättare ta mig igenom de tuffaste pandemimånaderna. För hur eller hur så var det jobbigt att inte kunna förflytta sig som vanligt under 2021, träffa kollegor och samarbetspartners mer än via datorn. Vinterbaden ger en härlig kick efteråt och den otroliga närvaron du behöver ha vid varje bad gör att du släpper på många andra tankar för en stund.

Bild 9: Tomatodlingen! Vad händer om du köper kvalitétsfrön från tomater som du stoppar ner i bra jord ett soligt år? Du får så många goda välsmakande tomater så du blir självförsörjande på dem fram till november! Ett helt otroligt tomatår har vi haft här hemma. I år var första gången jag gjorde egna soltorkade tomater för jag tillslut inte visste vad jag skulle göra med alla tomater som kom. Underbart!

Med denna gedigna sammanfattning känner jag nu återigen luft under vingarna och ser förväntansfullt fram emot ett nytt år.

Välkommen 2022!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *