DenNaturligaMaten, Det Naturliga, Fisk, Jul

Gravad lax- en höjdare!

Herr Alriksson här igen med lite lax. Vissa saker, det mesta faktiskt, smakar otroligt mycket bättre om man gör det själv. En av dessa är den gravade laxen. En väldigt enkel insats och resultatet blir fantastiskt gott. Allt som behövs är en laxsida (med skinn), salt, socker, vitpeppar och dill.

Gör så här:

  1. Skär ut 1 kg av laxen, gärna den fina mittenbiten. Plocka bort de ben som av någon anledning fortfarande finns kvar i filén och torka av laxen lite.
  2. Blanda 0,5 dl salt (utan jod) med 0,5 dl socker, 1 tsk vitpeppar, samt grovhackad dill, 1 dl.
  3. Gnugga in blandningen på laxen och dela den på mitten.
  4. Slå ihop laxsidorna som en dubbelmacka med skinnsidan utåt. Vänd den tjocka delen mot den smala. Lägg den i en plastpåse, förslut och in i kylen i 3 dagar. Vänd den varje morgon och kväll.

Otroligt enkelt!

Förr i tiden så var man alltid tillsagd att frysa laxen innan man gravade den. Detta för att eventuella parasiter skulle dö. Detta gäller fortfarande om man använder vildfångad lax men inte när man använder odlad lax. Den odlade laxen äter inte mat i det fria utan blir uppfödd på nån form av pellets. Nästan uteslutande all lax idag är odlad som man köper i butik. Tråkigt nog men i det här fallet underlättar den tillagningen i alla fall.

Vad gäller saltet så går det bra med vanligt salt med jod också men det kan ge viss beska i smaken om man har otur.

Smaklig spis!

 

/Herr Alrik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *