Tags

, , , , , , ,

På fredag är det midsommar och vi är många som ser fram emot denna dag. Mat ska förberedas, blommor ska plockas och vi får tid att koppla av och umgås med nära och kära.

På tal om blommor som ska plockas så finns det en del invasiva arter som har börjat ta över för andra blommor. En av dessa är de vackra Lupinerna som ofta står längs vägkanter. De hotar tyvärr den biologiska mångfalden då de ofta tar över utrymmet i vägkanter för andra viktiga blommor. Därför kan du göra en insats i midsommar och plocka många av dess blommor med roten och sedan pynta midsommarstången med dem (jag hittade faktiskt inga längs vår väg denna gång men dock när jag tog en cykeltur, se bild 2). Dessutom kan du passa på att lära dig sju andra viktiga blommor som naturskyddsföreningen tagit fram i denna guide och imponera på gästerna (detta är en nämligen en bortglömd baskunskap idag tyvärr).

Det bästa sättet att underlätta midsommarfirandet är att förbereda så mycket som möjligt innan för att kunna slappna av när det väl är dags för fest.

En sak som går att förbereda innan och som definitivt gör sig bra på sillbordet är nässelpeston. Den är dessutom god och du hittar basen av den ute i naturen nu. Här kommer mitt recept på det:

Nässelpesto:

Ingredienser

1 l nässelblad

0,5 dl solroskärnor

1-2 vitlöksklyftor

1,5-2 dl olivolja

salt o peppar

Gör så här:

Plocka ca en liter nässlor (med handskar för att inte bränna dig)

Plocka av bladen och lägg ner i en gryta

Täck nässelbladen med vatten, häll i lite salt och koka i några minuter

Häll av nässelvattnet men spara det i en bytta och blanda upp det och ge till din krukväxter eller odlingar (de kommer bli glada för denna näring)

Kramar ur nässlorna (nu bränns de inte)

Mixa 0,5 dl solroskärnor, 1-2 vitlöksklyftor, 1 dl lagrad svensk ost (Typ Folke eller lagrad Prästost) med 1,5-2 dl olivolja.

Smaka av med salt och peppar och lägg upp i en rengjord glasburk.

Förvara kylt tills det är dags att äta.

Servera gärna i munsbitar på en Finn-Crisp med en rädisa på toppen.

Lycka till och ha nu en riktigt fin midsommar!