Tags

, , ,

Det har varit en fin jul och nyår för mig. Mycket god mat med trevliga människor. Julen firade vi i vårt eget hus för första gången på nio år (!) tillsammans med min släkt och på nyår åkte vi ner till Karlskrona och firade ihop med min mans släkt.

Julbordet här hemma blev en succé och vi hade sen innan bestämt att vi ville satsa på färre rätter med god kvalité. Det blev det verkligen och det blev över en del av varje rätt så nu har vi ätit julmatsrester i många dagar. På nyår blev det en viltgryta med potatis i ugn och en toast med kalixlöjrom till förrätt då det finns norrländsksläkt i familjen. Mycket gott allting och som vanligt åt jag för mycket choklad under dessa helger så just nu har jag lite svårt att bara titta på choklad faktiskt, vilket jag i vanliga fall gillar så.

Förra året vid den här tiden så inledde jag en tio dagars lång detox. Den åsamkade mig illamående, trötthet och kaffeabstinens de först dagarna men gjorde mig piggare och piggare ju längre den fortskred. Jag uteslöt vitt socker, snabba kolhydrater och mejeriprodukter och levde på sallad, bönor, frukt och örtte i tio dagar. Nyligen såg jag en studie som visade på att detox inte hjälper kroppen att rensa ut så mycket gifter som man trott. Det är inte ens säkert att det hjälper över huvudtaget. Det är svårt att veta vad man ska tro men jag vet att jag mådde bättre efter denna hälsodetox och den känslan är svår att ta ifrån någon. Däremot så var den också arbetsam och jag fick planera minutiöst vad jag skulle äta och när för att få det att fungera. Detta ihop med den senaste studien gör att jag inte kommer att gå igenom samma tuffa procedur detta år MEN jag kommer dricka mindre kaffe under några dagar och välja mer sallad och grönsaker för att min kropp vill ha det. Jag tror mycket på att lyssna på vad kroppen kommunicerar till dig att äta. Är du sugen på något speciellt så tror jag bestämt du ska äta det för då lär det vara något näringsämne din kropp efterfrågar.

Just nu är jag väldigt sugen på ”lätt” mat gärna med grönsaker som grund och kanske någon god fisk till. Jag tror definitivt det beror på att jag är mätt på den feta julmaten som smakade så gott för några veckor sedan. Därför gjorde jag igår den första vegetariska rätten för detta år.

Det var gurkmejapasta med en tomatsås bestående av vad som fanns hemma efter några dagar på vift. Det var: lök, vitlök, vitkål, morötter, tomatpuré samt krossade tomater. I pastavattnet hällde jag en matsked gurkmeja och salt som fick koka med pastan. När jag stekt löken, kålen och morötterna tog jag i tomatpuré och krossade tomater. Detta fick stå och puttra ihop en lång stund och sedan tillsatte jag en klick Dijonsenap, salt, peppar, örtkryddor, pumpakärnor. Maten toppade jag med persilja och riven parmesan.

Otroligt gott!

Det lär bli mer vegetariska rätter i januari för visst är det bra med hälsosamma dieter men jag tror mer på dieten om att lyssna på vad din kropp behöver! Testa rätten nedan om du är sugen på något enkelt, fräscht och vegetariskt!

Smaklig spis!