Tags

, , , ,

Jag älskar sushi och jag skulle kunna äta den två gånger i veckan minst (men det blir det inte riktigt av naturliga förklaringar:)

Ris är inte något vidare klimatsmart alternativ. Det går åt mängder med vatten för att odla och ofta besprutas odlingarna med konstiga och märkliga gifter (hela den här arsenikskandalen kring riset som nyligen uppdagades är bara ett exempel på det). Dessutom blir dessa marker svåra att odla något annat på efter att risodlingarna är passé. Ekologiskt ris är bättre men än så länge är dessa odlingar bara mindre besprutade som jag förstått.

Därför har vi undvikit ris här hemma under en längre period (med ett undantag vilket är julgröten). Det har faktiskt varit lite tufft då jag gillar ris men nu tycker jag mig ha hittat ett bra alternativ: Blomkålsriset.

Fördelarna överväger faktiskt nackdelen som än så länge endast är att ”klibbighetskänslan” på riset försvunnit.

Så här gör du blomkålsris

Köp ett lokalt odlat eller ekologiskt blomkålshuvud i affären (om du inte odlat det själv vill säga)

Skölj av det.

Riv blomkålshuvudet mot den grövsta sidan av rivjärnet tills du är nere vid stammen.

Lägg i blomkålsrivet i kokande saltat vatten där du möjligen också hällt i någon örtkrydda/gurkmeja eller liknande.

Låt koka i ca fem minuter.

Häll av vattnet och servera till din rätt.

I helgen testade jag även att göra sushi på detta blomkålsris efter tips av OrganicbyMommy som är en idérik och riktigt bra matbloggare.

De blev riktigt gott! Tänk dock på att det är viktigt att ha philadephiaost eller liknade som håller ihop dem eftersom riset i sig inte är klibbigt. Jag fick fuska på några av dem då osten tog slut. De höll inte ihop lika bra men blev lika goda för det.

Mums!

Unna dig klimatsmart veggosushi denna måndag vet´ja!

img_7942