Tags

, ,

Äntligen är vi inne i julens månad, december.

Det är ingen hemlighet att novembermånad är tuff för många av oss. Det är mörkt, kallt och den kan ibland kännas som en evighet. En månad man bara ska ta sig igenom för att sedan gå in i ljusens och värmens månad MEN utan novembers mörker och kylighet så hade inte december känts lika välkomnande. Ungefär som när vårens första blomma slår ut på våren. Hur efterlängtad är den inte? Utan en kall vinter tror jag inte vi uppskattat blomman på samma sätt. Därför har jag faktiskt till och med skrivit en sång om november som heter just ”November” men den får ni höra en annan gång.

Julen är starkt förknippad med mat och musik för mig som ni säkert förstår. Jag vill dock inte att julen ska framkalla stress och därför är det av yttersta vikt att välja ut några godbitar som jag prioriterar på julen. Här gäller återigen ”Less Is More” för mig även denna jul. Dessutom kommer ordet enkelhet upprepas utan att för den sakens skulle tumma på kvalitén på julbordet.

Då inte sagt att man inte kan testa något nytt om nu orken finns såklart. Det gjorde jag igår. Jag provade att göra raw pepparkaksbollar som vi åt till eftermiddagsfikat. Nyttiga och så goda! Vi hade inte kryddnejlika hemma så adderar du till det så tänker jag att de blir ännu mer juliga. Så här gör du dem:

Pepparkaksrawbollar

1,5 dl havregryn

1,5 dl nötter eller mandlar (valnötter, cashewnötter, hasselnötter el. liknande. Tag det som du har hemma)

8 dadlar

1 nypa vaniljsocker

1-2 msk kokosolja

2 tsk kanel

1 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

(1 tsk malda kryddnejlikor)

Mixa först havregryn och nötter/mandlar till ett fint mjöl. Ha i de andra ingredienserna och mixa till en smet.

Rulla bollar av dem som du sedan vänder i svarta sesamfrön eller chiafrön!

Dina pepparkaksbollar är klara!

Trevlig helg på det!

img_7928