Tags

, , ,

Kärt barn har många namn.

I detta fall menar jag den goda risgrynsgröten som jag själv kallar den för men bara i detta hem används också benämningen tomtegröt. Jag har också hört en del säga julgröt om denna rätt. Det spelar ju egentligen ingen roll vad vi kallar den så länge vi menar samma sak. Det vill säga: Risgryn, smör, salt, en skvätt vatten, mjölk, kanelstänger och möjligen en nypa socker också. Denna rätt äts oftast kring juletid eller kanske rentav på självaste julafton.

Vi har under en längre tid undvikit ris i detta hem som ni kunde läsa för ett tag sedan. Dels på grund av det senaste ”arseniklarmet” kring ris men också på grund av att det är en stor klimatbov. Risodlingar blir till försurade våtmarker och besprutas kraftigt. Här kan ni läsa ett inlägg jag skrev för ett tag sedan som handlade om just klimatboven ris och hur du istället kan laga klimatsmart sushi.

Risgrynsgröten är dock inget vi tänker välja bort. Den äter vi så sällan och för mig hör den verkligen julen till. Det finns många olika sätt att laga den på och nog ännu fler sätt du äter den på skulle jag säga. Jag själv brukar utgå från Arlas recept och gör den då såhär:

Smält ca 2 msk smör i en tjockbottnad hög kastrull

Lägg i 2,5 dl sköljt rundkornigt ris samt ca 1/2 tsk salt

Häll i 5 dl vatten och låt koka i ca 10 minuter

Tillsätt ca 8 dl fet komjölk samt 2 kanelstänger (ta den mjölk med mest fett som du hittar i butiken eller köp direkt från bonden i mjölkkanna som vi gör, då blir den som godast).

Låt gröten puttra på medelvärme i ca 40 minuter.

Smaka av med ca en msk socker.

Till detta serverar vi sedan vår egen jordgubbscrusch som vi gör när vi plockar jordgubbar på sommaren samt möjligen en skvätt kanel till. Har du frysta jordgubbar så kan du göra detta själv genom att mixa dem med 1-2 msk strösocker. Häll upp på burk och servera.

Många vill äta gröten med saftsås och det har jag gjort tidigare men tycker nu själv att det är för sött faktiskt. Jag tycker jordgubbscrush är ett mycket trevligare alternativ och med mindre socker som sagt.

Det viktigaste är att du adderar de tillbehör som du gillar och sedan njuter av denna rätt. För vad är mer juligt än en tallrik Risgrynsgröt, tomtegröt eller ja julgröt…?

Jag säger som de sa i Thailand när jag var där för ca 10 år sedan:

”Same same but different”

Trevlig grötstund!