Mat och miljö, Närproducerat

Viktig lokal mat och Rudenstam på nobelmiddag

I helgen var det nobelfest och middag i Blå Hallen. Jag tittar varje år en aning på denna storslagna fest, alla fina klänningar, kostymer och smycken som bärs av forskare och kungligheter. Dessutom måste jag se vad de äter. Maten som serveras är det som är mest spännande tycker jag vilket kanske inte är så konstigt.

Detta året blev det inte lika många timmar framför TV:n och festen men jag hann se en del maträtter samt glatt konstatera att kocken Titti Qvarnström var den specialist som var med och uttalade sig om maten. En mer erfaren kock får man leta efter, jag träffade henne på Matverkskonferensen i Nyköping i januari i år. En av Skånes absolut mest driftiga kockar skulle jag säga. Kul!

Det som jag däremot missade på TV men som jag fick nys om i morse när jag vaknade var att Rudenstams paraddryck ”Mousserande Vita vinbär” serverats som fördrink till de gäster som inte valde champagne! Vilken lycka och från vår region dessutom. Hurra! Den är så god och den frågar jag ofta efter som ett alkoholfritt alternativ om det är jag som kör hem från middagen. Har du inte testat den så kan du gå in på länken här och se hos vilka återförsäljare du kan hitta denna ädla nobeldryck.

Denna postiva nyhet får överväga den negativa nyhet om krisen kring lokal mat som jag också hörde i morse när jag slog på radion. Skulle det bli en kris eller krig i världen som påverkar Sverige så skulle vi inte klara oss länge på vår egen produktion. Detta är ju ingen nyhet för varken mig eller för dig ( om du följer mig här så har jag skrivit om denna problematik många gånger) men det är konstigt att det inte görs mer. Beredskapsplanen skulle tydligen ses över men har konstigt nog inte fått några pengar än enligt vad inslaget förtäljde! Jag hoppas så innerligt att det inte ska behöva hända något tragiskt innan politiker och beslutsfattare vaknar upp och inser hur stort detta bekymmer är.

Tills dess får vi konsumenter fortsätta att hjälpas åt och stötta våra viktiga lokalproducenter och visa på att efterfrågan verkligen finns där och samtidigt glädjas åt att Nobelbelstiftelsen som väljer mat och dryck till Nobelbanketten förstått det.

Skål för det denna måndag och Grattis igen Rudenstams!

Här kommer två bilder från Äppleloppet i höstat som arrangerandes av Rudenstams och Vistakulle Fruktodling då vi också fick Mousserande Vita vinbär som välkomstskål minsann och där jag firade med deras goda äppelmust och en äppelkaksbit efter loppet:

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *