Bröd, Fisk, Soppor, Vegetariskt

Fisksoppa med jultouch

I helgen är det Allhelgona och dags att tända ljus för personer som inte längre finns med oss här på jorden. Jag tycker Allhelgona är en sådan fin tid. En tid av vila, eftertanke och närvaro som kan vara svår att finna i vårt annars så snabba samhälle.

Jag brukar försöka ta mig till en plats som betyder mycket för mig kopplat till min historia och mina förfäder. Jag brukar själv försöka att inte prata jul innan allhelgona här hemma men då jag är gift med en man som gärna sjunger ”O Helga natt” i julimånad så är det inte helt lätt som ni kanske förstår :).

Soppor är en väldigt bra och god rätt att bjuda på vid Allhelgona tycker jag. Dels för att det är lätt att göra till många (vilket förhoppningsvis inte är huvudsyftet detta år) men också för att den är lätt att ta med sig ut i en termos om man vill äta den ute efter att ha varit och tänt ljus vid kyrkogården.

Här kommer en garanterat god fisksoppa med jultouch för alla som gillar jul både innan och/eller efter Allhelgonahelgen. Det bästa med den här soppan (som med så många andra soppor är att om du har huvudingredienserna så kan du ”ta vad du haver” till resten). Jag har fetmarkerat de ingredienser som jag tycker är huvudingredienser. Håll till godo:

Fisksoppa med jultouch 4 pers

500-600 gram blandad fisk (lax, torsk, spätta m.fl.)

1 dl grädde

2 dl mjölk

3 dl vatten

1-2 paket saffran (efter tycke och smak)

Potatis, lök, morötter, vitlök, palsternacka, jordärtskockor, purjolök mm

Rapsolja och smör

Gärna 1 dl matlagningsvin

Timjan, oregano, salt, peppar och andra kryddor du gillar

Färska räkor

Créme Frâiche

Gör så här:

Skala och slanta de rotfrukter och lök du har hemma av de ovan nämnda ca totalt 6-8 st

Fräs dem i olja och smör på spisen i en hög kastrull

Häll i vätskan och buljongen

Låt koka ihop i ca 10 min

Lägg i fisken och kryddorna och koka max 6-10 minuter till (håll koll så att fisken inte blir överkokt)

Smaka av med salt och peppar

Lägg upp i djupa tallrikar, toppa med crème fraîche och handskalade räkor.

Servera genast med ett gott bröd till!

Lycka till och ha en fin Allhelgonahelg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *