Tags

, , , , ,

I veckan var jag på ett ”corona-anpassat”- studiebesök på Ödevata Fiskecamp. Vilket inspirerande ställe! De har verkligen tänkt hållbarhet hela vägen. Vi blev serverade smörgåsar med pålägg från trakten och anläggningen har en tydlig grön tråd som löper som en självklar linje genom hela verksamheten.

De använder biokol som de själva producerar för att värma upp hela anläggningen. I orangeriet odlar de allt i från tomater, paprika, sallad men även bananer, papaya och fisk! De har en anläggning med ett slutet Aquaponiksystem. Det bygger på att vattnet som fiskarna lever i pumpas runt i rör som försörjer växterna med näring. På så vis renas vattnet på samma gång som växterna får näring. Därefter pumpas det rena vattnet tillbaka till fiskarna och systemet är slutet. Det här gör att växterna inte behöver stå i jord (!) vilket är helt nytt för en annan grävande odlare. Det känns verkligen science fiction men är helt på riktigt och högst troligen en kugge i ett framtida matsystem för att försörja mer människor på jorden med mat. De här även ett naturskönt boende och fiskeaktiviteter för den som vill byta miljö och vara nära naturen.

Efter det inspirerande besöket hos Ödevata gick färden vidare mot vackra Grimsnäs Herrgård med anor från 1500-talet. Hit kan man också åka för att känna in lugnet, äta god och hållbar mat samt ta långa skogspromenader i den fina naturen runt hörnet. De arbetar i så stor utsträckning som möjligt med ekologiska och närproducerad råvaror. Lunchen vi blev serverade bestod bland annat av vildsvinskorv från trakten med stuvad potatis och gulbeta i en härlig smakkombination. En makalöst god lunch som vi stod oss länge på.

Jag kan varmt rekommendera ett besök på båda Ödevata Fiskecamp och Grimsnäs Herrgård för dig som vill byta miljö några dagar. Lämna hemmakontoret och bli serverad god vällagad mat samt lugn och ro. Något som är extra välbehövligt i denna period när vi är mycket hemma. Båda ställena har dessutom arbetat med att coronasäkra sina anläggningar.

Trevlig helg!