I Naturen, Mat och miljö

Utekäk och utehäng i naturen

Naturen.

Det ordet har fått en helt annan innebörd den här våren och hösten. Den som inte har förstått hur härligt, viktigt och skönt det kan vara att snöra på sig kängorna och ge sig ut på en helt vanlig promenad i naturen har börjat förstå det eller kommer att förstå det inom en snar framtid. För det finns ett annat ord som vi också har sett överallt denna vår och höst och det är ordet:

Inställt.

Jag personligen har fått ställa in många evenemang som skulle blivit av under våren och hösten och kollegor i samma bransch har vittnat om detsamma. Hälsan går först och då är det inte berättigat att hålla ett evenemang som riskerar den men det är likväl lika tråkigt att ställa in.

Men vet du vad?

Naturen ställer inte in. Den välkomnar oss med öppna armar och gör oss samtidigt gott i denna mörka årstid vi nu befinner oss i. Forskning visar gång på gång att något händer med oss människor när vi går rakt ut i naturen, bort från vägar och buller. Vågskvalp, skogsmiljöer framförallt, fågelsång med mera göra att vi går ner i varv och sänker bland annat blodtrycket och gör oss friskare helt enkelt. Jag tar mig till skogen minst en gång i veckan men går också gärna vid vatten nästan varje dag för att jag vet och känner att det gör mig gott.

Jag brukar dessutom ta med mig en ryggsäck med kaffe och några mackor eller liknande. Mest för att jag själv älskar att äta ute. Det finns också många ord för detta så som utekäk, utehäng och naturewalks men vet du vad: Det viktigaste är att du kommer ut.

Det här nya läget gör att vi behöver tänka om och tänka nytt det har vi förstått. I morse hade jag ett walk and talk utomhusmöte med ett stopp vid en bänk för kaffe och tid att spåna kring nya idéer om utomhusaktivitet. Eller som när jag här om dagen packade vår lådcykel med hemmagjorda pannkakor, grädde, varm choklad, kaffe och några smörgåsar och åkte ut med barnen till skogen. Det sa att det var den bästa utflykten vi gjort på väldigt länge.

Det behöver inte vara svårare än så och det ger så mycket tillbaka.

Så ut i naturen i helgen. Utekäk eller ej, gör det så enkelt som möjligt så du kommer ut. Det viktigaste är att du får en trevlig stund i en naturlig miljö så du kan ladda batterierna för några dagar framåt i novembermörkret och kom ihåg:

Naturen ställer inte in.

Välkommen ut!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *