Matresor, Närproducerat

Copenhagen Street Food

Jag har länge tänkt åka dit men så gick jag på en föreläsning i Jönköping för någon vecka sedan med Kaj Granath som kom från Jönköping University. Han arbetade på avdelningen för byggnadsteknik och belysningsvetenskap och hade rest runt i världen och pratade om stadsplanering, arkitektur samt byggnader på ofattbara platser. Jag gick mest dit för att jag var intresserad av punkten om att använda naturen som en positiv kraft i stadsmiljöer. Det var en mycket intressant och spännande föreläsning och det var när han pratade sig varm om ”Copenhagen Street Food” som jag lyssnade lite extra. Dessutom sa han att detta var en satsning som troligen inte skulle fortsätta under 2018.

Där och då bestämde jag mig för att boka in en Köpenhamnstur under min resa till Skåne här i maj. Jag tog med mig en kompis som bor kvar i Skåne som också är väldigt matintresserad. Vi tog öresundståget över till Hovedbanegården och gick därifrån ner till Papirön där marknaden låg. Matmarknaden låg nära Operan och på vägen passerade vi Restaurang 108 som är lillasyster till den världsberömda och välkända restaurangen Noma. Noma har vunnit flera internationella priser som tillexempel utmärkelsen som en av de bästa restaurangerna i världen.

Inne på Copenhagen Street Food fanns det 39 olika vagnar med streetfood från hela världen och huvudbudskapet var på lokala råvaror och med ekologiskt tema. Något som danskarna är väldigt bra på och som var en av huvudorsakerna till att jag vill besöka denna marknad. Vi var där kring lunchtid och förstod att på eftermiddagarna var det afterwork och på kvällstid mycket fokus på musikframträdande. Det var en salig blandning av människor som var där och åt. Alltifrån skolungdomar till arbetare och foodies. Vi testade sötpotatispommesfrites, en vegetarisk turkisk sallad med nybakt stekbröd, pulled pork där köttbitarna verkligen föll isär när man skar i det. Fint kött, bra tillagning och bra smak på alla rätterna. Vi avslutade sedan med närproducerad och ekologisk glass och en macchiato samt te till det.

Copenhagen Street Food Market är definitivt värt ett besök innan 2018!

Här kan du läsa mer om den.

 

 

 

1 thoughts on “Copenhagen Street Food

  1. Kaj Granath skriver:

    Kul att du gillade Copenhagen Street Food, och kul att du gillade min föreläsning. Det var också tur att du passade på att besöka Copenhagen Street Food i år. Enligt deras hemsida är sista öppningsdagen 22 december, sedan är det slut. Synd på ett fantastiskt roligt initiativ. Men kanske behöver vi inte vara alltför oroliga. Köpenhamn vet hur man förnyar sig. Nu börjar det hända saker norr om Operan, på Refshaleöen. Kanske dyker det upp något motsvarande där, vem vet…. och under sommarhalvåret finns det en trevlig street food market utomhus på helgerna inne i Ködbyen på Vesterbro i centrala stan. Det är också värt ett besök.

    /Kaj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *