Tags

, , , , , ,

I måndags var jag i Gränna och levererade några (av totalt 20 000 tryckta) fina broschyrer från oss på Regional Matkultur Småland. Det är alltid lika trevligt att träffa dessa driftiga människor som i ur och skur arbetar med att lyfta fram den lokala småländska maten. Hämta ditt exemplar hos någon av våra medlemmar eller på din närmaste småländska turistbyrå och planera in en lokal matresa genom Småland i sommar vet´ja.

Så här ser årets broschyr ut och bilden är från torget i Gränna just innan jag gick in på Fiket där med några broschyrer:

Det finns också ett väldigt fint naturreservat utanför Gränna som heter Girabäcken. Om jag är i trakten där i maj så brukar jag försöka planera in ett besök dit. Det är en oas för återhämtning och just nu i maj så blommar Ramslöken där för fullt. På båda sidor om stigen du går så växer det mängder med ramslök vilket ger en karakteristisk frisk vitlöksdoft. Bäcken som flyter i dalen ger också ett skönt lugn och jag brukar sätta mig på bänken där ett tag och bara andas och lyssna på naturen. Har du inte varit där så kan jag varmt rekommendera ett besök dit nu.

Ramslöken plockar man dock inte i naturreservatet (den är fridlyst där) utan den hittar du längs vägen en bit upp i backen och sedan in i skogen. Det finns mycket där och det är så himlens gott tycker jag. I måndags gjorde jag en ramslökspesto som användes som tillbehör till gårdagens grillning med vännerna. Det blev succé!

Så här enkelt gör du den:

Ramslökspesto

1 l sköljda ramslöksblad

6 msk solroskärnor

1,5-2 dl olivolja

150 gram stark smakrik svensk ost (typ prästost)

Salt och peppar

Gör så här:

Mixa solroskärnorna till ett solrosfrömjöl i en mixer

Tillsätt ramslöksbladen och mixa ihop till en massa

Späd med oljan

Ha i osten och mixa allt igen

Smaksätt med salt och peppar

Ta´da!

Ramslökspeston är klar, visst är den vacker?!