Det Naturliga, Närproducerat

En halmbädd med potatis och simning i öppet vatten

Vi är igång och odlar i år. Vi har tre olika potatisland och även om vi hade ställt potatisen för mörkt för länge så verkar det som att den nu kommer upp ändå. Vi har en tidig sort, en mellan och en senare sort (Rocket, Princess och Amadine tror jag det sista var).

Den sista har vi lagt ner under en bädd av halm och det ska bli väldigt spännande och se om det kommer något där. Det är första gången vi provar det. Vi la ut potatisen på en nedtrampad gräsyta i soligt läge. Sedan la vi på ca 30 cm halm (som vi köpt av bondekompisarna) och sedan har vi vattnat detta ordentligt. Nu får vi bara vänta och se. Man ska hålla det fuktigt som jag har förstått så vi får se till att vattna ett tag framöver. Spännande att testa något nytt. Är det någon av er som provat detta tidigare?

Dessutom har jag satt solrosor som börjar ta över hela växthuset (så de måste planteras ut) ihop med tomaterna och några gurkplantor som klarade den kalla våren. Sallad har vi nyligen planterat men den har inte tittat upp än. Jag har bestämt mig för att odla en blomrabatt som är bra för våra bin och insekter. Tyvärr dog mina lavendelplantor hastigt så jag vet inte vad som gick snett men det är bara att försöka igen. Där finns annars timjan, salvia och annat smått och gott för dem så länge. Jordgubbsplantorna börjar också titta fram mellan allt ogräs, de är inte så många men några gubbar lär där bli. Rabarbern trivs verkligen i år och hallonen börjar växa till sig.

Det är roligt att odla sin egen mat minsann. Hoppas nu bara på en lagom varm sommar med ömsom sol och regn så att vi får skörda längre fram.

Imorgon på självaste nationaldagen ska jag springa och simma Atea Jönköping Swimrun med min bondekompis. Står du i stan får du heja på när ”Brudarna från Vetet” springer förbi. Vi ska simma total 2700 m i insjöarna runt staden som Munksjön, Vättern och uppe i Vattenledningsparken och springa över en mil så vi lär vara rätt trötta i morgon eftermiddag.

Jag håller tummarna för både potatisen och swimruntävlingen.

Vi får se vad som går bäst 🙂

Så här såg halmbädden ut innan vattning:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *