Fika, Kakor

Saffranskaka

Det har kommit snö! På två dygn fick vi nästan 30 cm.

Det blev som ett vitt täcke på träden, det blev ljusare och julkänslan förstärktes markant. Underbart!

Snöskyffeln åkte fram igår och jag skottade uppfarten och längs med huset. Jisses vilket träningspass. Gym är ju klart överskattat när man bor på landet 🙂

När jag kämpat en timme med att skyffla bort snön var jag genomsvett och värd något extra. Jag tog mig en bit saffranskaka (bakad ur ”Sju Sorters kakor”- boken) samt en kopp kaffe från bygdens egen kafferostare Ingo. Så otroligt gott!

Saffranskakan är något av en favorit hos mig och just detta recept blev prisbelönt år 1984!

Vill du också bjuda på en julig kaka så här till Lucia så kommer receptet här:

Saffranskaka

Ingredienser

200 gram smör

1 pkt saffran (1/2 gram)

2 ägg

3 dl socker

1 1/2 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

florsocker

Gör så här

  • Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter)
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Smält matfettet och låt det svalna
  • Stöt saffranet i en mortel, gärna med lite av sockret
  • Vispa ägg och socker poröst
  • Tillsätt saffran, matfett och mjölk
  • Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner i smeten
  • Häll smeten i formen
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 min
  • Sikta över florsocker när kakan svalnat och ska serveras

Lycka till och Glad Lucia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *