I fredags hade vi en väldigt lyckad premiär av ”Den Naturliga Promenaden” som jag anordnade tillsammans med Eva och Ragni. Det var friluftsrådet i Jönköping som hängde med ut på en tur i skogen vid Köldknäppen-mässan och testade vårt koncept med skogsbad och möjligheten att äta ute i naturen. Mycket positivt! Det kommer mer information om denna friskvårdsaktivitet längre fram.
Jag fick inte nog av uteliv så igår hade vi utomhusmatlagning med några kompisar från stan. Vi brukar bjuda ut dem från betongen för att andas lantluft och det brukar vara uppskattat. Precis som vi lantisar uppskattar att komma in till stan ibland och träffa dem och få lite betonghäng 🙂 Stad och land- är ju beroenden av varann!
Hur som helst så ordnade vi en brasa nere vid sjön och bjöd på korv med bröd, kaffe och krabbelurer. Det här med krabbelurer verkade vara nytt för de flesta av dem (!). Det trodde jag de flesta kände till och därför gjorde jag en undersökning på min Instagram igår. Det visade sig att det inte endast är ett skånskt fenomen utan även finns i Småland. Dessutom kände ni till det så det gjorde mig lugn. En trevligare utekaka får du nämligen leta efter.
För dig som inte känner till det får du nu receptet här:
KRABBELURER 1 sats ca 10 st
Ingredienser
2 ägg
knappt 2 dl socker
3,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl (eller grahamsmjöl)
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1-1,5 vaniljstång (gröp ur innehåll)
Gör så här:
Blanda ägg och socker och vispa det poröst
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver för sig
Häll i mjölken i äggsmeten och blanda runt
Till sist häller du i mjölkblandningen och rör runt
Tag fram ett plättjärn & stek i smör eller olja
Lägg ca 2-3 msk smet till varje krabbelur
Stek tills de får en fin stekyta och servera direkt!
En del vill gärna vända dem i socker och kanel men det tycker inte jag behövs. Däremot kanske du är som jag som uppskattar dem något kladdiga (som på bilden nedan). Tag då bort dem från järnet precis innan de är helt genomstekta.
Är du ute och går i skog och mark så har du kanske inte ett plättjärn i bakfickan. Då fungerar det minst lika bra att använda stekpannan till ditt primus/trangiakök eller en liten muurrika- stekpanna..
Godare efterrätt i skogen får du leta efter!
Lycka till.