Uncategorized

Surkål

Igår var jag och höll en syrningskurs om hur du syrar grönsaker. Det var en intresserat gäng som sedan själva fick syra vitkål och ta med sig hem.

Förr utgjorde syrade grönsaker en bas i matlagningen men idag har mycket av den kunskapen glömts bort. Konstigt då det innehåller så mycket nyttigheter. Jag försöker alltid ha någon burk på gång och det är inte svårt när du väl kommit igång. Kanske är det namnet som avskräcker men om jag säger att det viktiga vitaminet B-12 bildas under processen, de är rika på c-vitamin, det är positivt för vår tarmflora och kan skydda oss från många sjukdomar som tillexempel cancer. Då ändras antagligen din inställning till det. Dessutom är det gott!

Hur kommer man igång då? Ja det är inte så svårt, så här syrar du enkelt vitkål.

Ingredienser

1 kg vitkålshuvud

15 gram (jodfritt salt- för att inte ta kol på mjölksyrebakterierna)

Redskap

1 rostfri bunke/skål

Skärbräda och vass kniv

Potatisstomp eller händer

Mortelstav

Glasburk med gummiring och metallbygel

Gör så här

Skär/strimla kålen och riv eventuellt ner stocken i mitten och lägg i bunken

Väg upp det jodfria saltet och häll det över kålen

Börja massera kålen med händerna eller stompa den med potatisstompen och bearbeta den så det vätskar sig.

När du kan ta upp och krama en näve kål och det rinner från den är det klart att lägga i glasburken.

Se till att all kål täcks av vätska och tryck ner den ordentligt med morteln.

Ha minst två gärna fem centimeter luft upp till burkens kant.

Lägg ett kålblad över surkålen och lägg på en sten eller tag en fryspåse och fyll den med vatten. Knyt ihop och stäng burken så har du en bra tyngd på kålen.

Ställ under en papperspåse och låt stå framme i ca 14 dagar i rumstemperatur.

Öppna och lufta morgon och kväll i ca tre dagar.

Efter 14 dagar ställer du in den i kylen och låter den stå kvar där i ytterligare minst 14 dagar.

Njut den senare till fisk, kyckling, kött eller vegetarisk mat. Passar till det mesta!

När du nu har smakat den naturell kan du ta nästa steg att krydda upp den med olika kryddor som tillexempel enbär, lagerblad eller chiliflakes som jag hade sist och som blev väldigt gott. Sedan kan du testa något nytt som rödkål eller morötter också. Vill du ha fler tips så rekommenderar jag varmt att läsa mer av Jenny Neikell på Surtantens. Där får du ännu fler handfasta tips och trix.

Lycka till med din sura och NYTTIGA kål!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *