Det Naturliga, I Naturen, Mat och Hälsa

Ta ett skogsbad och matcha maten med höstens färger

Igår tog jag ett Shinrin Yoku och mådde gott av det.

Jag skulle också kunna skriva att jag tog ett skogsbad för det är betydelsen av Shinrin Yoku på japanska. I Japan är detta väldigt stort och stressade stadsbor lämnar Tokyo för att få guidade skogsbad och gå ner i varv. Forskning säger att så lite som trettio minuter om dagen i skogen gör oss gott. Stressen minskar och immunförsvaret stärks där ute bland trädstammarna. Det har dock inget med vatten att göra som man kan tro av namnet utan betyder att du är närvarande och tar in det du ser och hör runt omkring dig i skogen. Det bästa är att vistas i en skog där träden är av äldre modell och då även högre samt att stamtätheten är sådan att du kan se igenom den men ändå upplever ett sorts skydd av träden runt omkring dig.

Jag har träden runt knuten och brukar ta med min fika ute i skogen men faktum är att det är många människor som prioriterar bort naturen och skogen av olika skäl. Jag och tre kollegor har därför tagit fram ett koncept som heter ”Den Naturliga Promenaden”. Där får deltagare testa att ta ett skogsbad, lära sig styrkan av meditation och andningsfokus och få avsluta med närproducerad mat över öppen eld. Fredagen den 25:de oktober kommer vi hålla vår första kurs och detta i samband med Köldknäppen. Vill du vara med och testa gratis denna gång? Skicka ett mail till mig! Vi har två pass, ett mellan 11-12 och det andra mellan 12.15-13.

Ett annat bra tips för att få mer energi nu när dagarna blir kortare är att matcha maten med höstens färger. Gurkmeja är en gul krydda som är naturligt antiinflammatorisk. Du kan med fördel krydda riset eller såsen du kokar med denna krydda. Ett annat bra tips är att addera lingon till maten. Lingon är ett superbär som du kan servera till allt möjligt och som också växer i skogen. Gult och rött är med andra ord bra färger att krydda upp maten med såhär i hösttid.

Lycka till!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *