Igår hade jag förmånen att hålla en utbildning för kockstudenter kring vikten av att välja lokala och naturliga råvaror till sina blivande menyer. Det var ett gäng engagerade deltagare i Bräkne Hoby som lyssnade, diskuterade och fick tillslut uppgiften att berätta en påhittad story om hur en restaurang kan locka kunder med just budskapet kring lokalt och naturligt på menyn. Många påhittiga och tänkvärda historier skapade. Bra där och tack för uppdraget Blekinge Folkhögskola. I föresläsningssalen hade de dessutom en bibliotek med enbart receptböcker, helt underbart om du frågar mig. Här utbildades även förr i tiden de som studerade till hushållslärare för många år sedan och som sedan fick arbete på Hushållningssällskapet i huset rakt över gatan bland annat. Kul med kvinnliga förebilder på tavlorna i föreläsningsrummet. Föreläsningen kommer vi följa upp i vår med att vi besöker en lokal gård i länet, bra upplägg tycker jag.
Sedan snart tre veckor tillbaka har vi infört en ”sockerstoppsutmaning” i familjen på vitt socker. Kulmen nåddes nog när vi som många andra i mådde dåligt tillslut av all choklad och kolor vi tuggade i oss i mellandagarna. Helt ok under denna period MEN risken är ju att beteendet fortsätter in i januari och då det ofta är glass, godis och kakor på alla möjliga och omöjliga tillställningar gjorde vi en utmaning där alla i familjen som klarade utmaningen får något. Det har gått över förväntan tycker jag. Jobbigast är fortfarande lördagarna skulle jag säga när det traditonella lördagsgodiset brukar serveras. Nu får man helt enkelt hitta på andra alternativ som tillexempel denna goda och nyttigare rawfoodkladdkaka. Kanske kan den även inspirerar dig till ett nyttigare kakalternativ och att dra ner på det vita sockret i denna första månad på det nya året. Håll till godo i januaridunklet:
Nyttigare Kladdkaka 4 pers
1 dl valnötter
2 dl havregryn fiber
1 dl vatten
1 dl kakao
1-2 msk kokosolja
1 tsk kelp pulver (alger)
1 tsk sesamolja
1 tsk gurkmeja
12 urkärnade dadlar
En skvätt kaffe
En nypa flingsalt
Gör så här:
- Mal valnötterna och havregrynen till ett mjöl
- Blanda i övriga ingredienser (se till att det blir en kladdig smet, annars addera mer vätska)
- Lägg upp i en bakplåtsklädd form ca 10 *20 cm
- Strö över kokosflingor om ni gillar det
- In i frysen och tag fram en 10 minuter innan servering
- Servera med kaffe eller te och njut av denna goda och nyttigare kaka.
Lycka till!