Det Naturliga, I Naturen, Mat och Hälsa, Närproducerat

Ta tillvara tomaterna

Nu har vi kommit in en bit på hösten och det börjar bli dags att plocka in och ”stänga ner” uterummet. Inte för att det inte kommer att användas alls tills våren utan för att det kommer att användas på ett annat sätt.

Vi brukar ställa in utemöblerna under tak och täcka dem med en presenning, ta in växter som inte klarar köld, se till att vedförrådet är fyllt med ved och kratta löv. Detta året testar vi att täcka träd och bärbuskar med löv för att se om det ger bättre jord. Jag har läst att maskarna drar ner och äter upp löven och på så sätt bidrar till en mer näringsrik jord. Det blir spännande att se till nästa år.

I år har jag dessutom ett nytt projekt att stänga ner för säsongen. Det är växthuset. Det har varit så roligt att odla i växthuset och det har verkligen gett god skörd i år. Vi har haft tomater som man kunnat gå och plocka från juni till början av oktober . Persiljan, basilikan, grönkålen och dillen har också trivts bra där. Nästa år blir det till att prova något nytt men jag vet med säkerhet att jag vill behålla tomaterna! Därför har jag tagit frön på mina egna tomatplantor.

Det finns tydligen tre olika metoder du kan göra detta på. Jag valde den absolut enklaste som innebär att du delar den tomat du vill ta frön på och trycker ut fruktköttet. Sedan lägger du fruktköttet inklusive kärnorna på ett hushållspapper och märker det med tomatens namn/nummer. Låt sedan papperna ligga framme och självtorka i två veckor för att sedan läggas ned i ett kuvert märkta med namn/ siffror på tomatsorterna. Kuverten lägger du sedan i ditt eget frökartotek (i en pärm eller i något annat lämpligt förvaringsställe där du har det samlat). Pappret kommer sedan försvinna och fram till våren återstår endast de torkade tomatkärnorna/fröerna i kuvertet som du sedan sår igen när solen börjar titta fram. Detta låter oerhört smidigt och det ska bli kul att se om det fungerar, jag håller mina tummar och tår. Mycket av persiljan har vi faktiskt ätit upp och basilikan har vi fryst in en del av. Jag fick tips på att plocka in de tomater som fortfarande var gröna på kvist och hänga upp i ett snöre i fönstret så de får mogna långsamt i sin egen takt. Det fungerar mycket bra!

Jag har tömt odlingskrukorna och börjat rensa ut i växthuset också. Än så länge kommer det faktiskt sockerärtor (!), vi satte dem väldigt sent så de får stå kvar än så länge. Växthuset har också sköljts av utvändigt men ska tydligen helst sköljas invändigt också men något höstjobb måste man ju ha kvar.

Lycka till med ”höststängingen” och med att ta tillvara tomaterna!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *