Fika, I Naturen

Äppeltider

Vi är mitt i oktober och nu är det verkligen äppeltider! Den kalla våren slog hårt mot landets äppelodlare i år och på vissa håll tappade odlarna 30% av skörden (!). Detta kommer tyvärr göra det svårt att hitta svenska äpplen i butikerna senare i vinter och därför får vi njuta av dem desto mer nu.

Äppelkaka är en av de godaste höstfikorna/desserterna jag vet och för mig som just nu har mixern som en kär vän så har jag testat mig fram till två olika mixade recept på äppelkaka. Det första hittade jag faktiskt på ICA:s hemsida men bytte ut cashewnötterna mot valnötter och eftersom det var den enda förändring jag gjorde så får du receptet här. Den var så god att vi åt den rakt upp och ner utan vaniljsås, det kändes överflödigt till just denna kaka (se bild på äppelkakan nedan).

Det finns så mycket mer du kan använda äpple till. Ha dem i sallader, ugnsbaka dem tillsammans med rotfrukter och en köttbit, ha dem i en ugnspannkaka, blanda ihop en äppelchutney, lämna in dem för mustning eller torka dem och gör eget äppelgodis.

Nu är de som krispigast och olika äppelsorter passar till olika maträtter.

Om du inte orkar baka eller tillaga dem kan du med fördel äta ett äpple precis som det är också. För det är som vi säger på landet:

”Ett äpple om dagen håller doktorn i staden”. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *