Få saker är så goda som en ljummen potatissallad i sommartid.
Du kan ha den till grillat, kallskuret, fisk eller bara äta som den är. Jag brukar göra en rejäl sats när jag ändå är i gång. Den blir bara bättre om den får stå till sig en dag/natt i kylen.
Du kan variera den helt efter sinne och smak, det viktigaste är dock att du har en vinägrett som du slår över för att den ska få sin karaktaristiska smak. Så här gör jag min:
Ljummen potatissallad
1 kg potatis (jag brukar välja nypotatis nu i sommartid)
500 gram körsbärstomater eller vanliga tomater
Sockerärtor (ett måste för mig), efter smak
1 st rödlök
I röd paprika
Eventuellt någon ost som fetaost eller tunt skivad parmesan.
Ett knippe gräslök
Vinägrett
1 msk vitvinsvinäger
3-4 msk oliv-eller rapsolja
salt
peppar
örtkrydda
Gör så här
Koka upp potatisen i saltat vatten
Skölj och hacka grönsakerna och eventuellt osten i mindre bitar
Häll av vattnet från potatisen och låt svalna en aning
Skär i medelstora bitar och blanda med resten av grönsakerna i en stor skål
Blanda ihop vinägretten i en skål och slå den över grönsakerna och potatisen
Blanda runt och förstärk eventuellt med mer kryddor
Servera direkt när potatisen fortfarande är ljummen!
Lycka till!