I Naturen

I Naturen- del 1

Förra veckan bestämde jag mig för att under några onsdagar framöver skriva om örter och andra växter jag lärde mig på örtvandringen med Annika på Hud & Hälsa. Nu har jag tänkt till ytterligare och bestämt mig för att ha en kategori som heter ”I Naturen” och som kan följas över de olika årstiderna. Just nu är det örter och andra gröna växter, längre fram blir det frukt, bär och svamp med mera. Det känns helt rätt och verkligen ett steg i rätt riktning med bloggen. Dagens inlägg kommer att tillägnas Kirskålen.

Kirskål

Detta matogräs som du just nu får blunda för att missa i naturen. Det växter nu vilt och nästan ohämmat i skog, mark och trädgårdar. Många suckar över detta ogräs medan jag ser det som en bra källa till mat. De späda bladen kan du hacka ner och använda i sallader, de något större bladen kan du koka upp (förvälla) och ha i matpajer eller använda motsvarande som spenat. På kursen fick jag ett recept på en matpaj med kirskål och fetaost som jag måste testlaga inom kort.

Bladen innehåller mycket mineraler och är cirkulationsökande vilket är bra och driver ur slaggprodukter ur kroppen. Det du ska vara noga med när du plockar bladen är att se att det är tre blad (taggiga i ytterkanterna) som sitter ihop tillsammans, ofta i ett mönster av två/tre andra blad se bild nedan:IMG_7310

Annars är det bara att ge dig ut och plocka, förvälla, laga och frysa in för framtida bruk.

Lycka till!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *