Har du precis som jag en bunt saffranspaket över efter julhelgerna?
Du trodde att du skulle baka en extra sats saffransbullar, göra den där saffranskakan eller saffransbiscottin du planerat men se så blev det inte.
Perfekt! Då har du huvudingrediensen till en av vinterns godast soppor i skafferiet.
Här får du receptet på en av mina favoritsoppor nämligen:
Fisksoppa med saffran
Ingredienser
300 gram lax
350 gram sejfilé
1 purjolök
150 gram handskalade räkor (välj av fin kvalité och MSC-märkta precis som fisken)
2 dl vatten
1-2 vitlöksklyftor
2,5 dl vitt vin
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1-2 paket saffran (beroende på hur mycket saffransmak du vill ha)
3 msk fiskfond
rapsolja
salt
peppar
ev. basilika eller någon annan färsk örtkrydda
Gör så här
- Skär fisken i 3 cm stora kuber
- Hacka purjolök och vitlök och fräs det försiktigt i oljan
- Tillsätt grädde, mjölk, vatten, vin, kryddor och fiskfond och låt det koka i ca tio minuter
- Lägg i fisken och koka upp och sjud sedan i ca 5-10 minuter tills fisken är klar
- Lägg över de handskalade räkorna, en klick crème fraiche, basilika och eventuellt syrade morötter.
- Servera med surdegsbröd
- Mums!
Har du fortfarande saffran över?
Gör då saffransglass till dessert. Så här:
Saffransglass 4 port
Ingredienser
4 dl frusna bananbitar
1-2 påsar saffran (efter smak)
2 msk nötter
Gör så här
Mixa bananerna och tillsätt saffran
Hacka nötterna
Lägg upp glassen i dessertskålar
Toppa med nötterna och servera direkt!
För efter fisk kommer glass, det är sen gammalt 🙂
Lycka till med din saffransmiddag.
En helt perfekt helgmiddag skulle jag säga!