Det Naturliga, Mat och miljö, Matdebatt

En bonde som kompis och tips på goda tomater i vintertid

Vi har ett par mjölkbönder som nära vänner och jag måste säga att jag är imponerad över deras arbete. Varje morgon (!) går de upp i ottan för att vara ute i ladugården vid klockan fem och starta mjölkningen. De har koll på sina djur, märker om de börjar må dåligt/(är på väg att bli sjuka) och de producerar högkvalitativ mjölk som granskas noga av mjölkbilen för att serva oss konsumenter.

Därför blir jag så upprörd när jag läser att många bönder får utstå hot och kränkningar för sitt arbete. De kan bli ihopkopplade med bilder på sociala medier som inte alls stämmer överens med verkligheten och felaktig information sprids som en löpeld på nätet. Tyvärr har många av oss konsumenter dålig information om hur maten vi äter och dricker framställs och därför tror många att bilderna stämmer.

Vi behöver lära oss hur maten vi äter produceras och förstå att Sverige har mycket högre djurskyddskrav än många andra länder. Det finns alltid saker att förbättra i en verksamhet och visst finns det gårdar som inte lever upp till kraven som ställs. De flesta bönder jag känner gör dock allt de kan för att ge sina djur ett bra liv och ta hand om dem. Därför tycker jag vi behöver se på våra bönder ur perspektivet mer som en kompis som i ur och skur kämpar för att vi ska få mat på borden. För oavsett om du är köttätare, vegetarian eller vegan så behöver du bonden!

Nu över till något annat.

Tomaterna i vintertid är inte roliga att köpa. De smakar mest vatten och även om du köper ekologiska så tycker jag inte att de smakar så mycket under denna årstid.

Därför ska du nu få ett bra tips på hur du kan göra för att få goda tomater i salladen på vintern:

  1. Köp soltorkade tomater
  2. Lägg dem i blöt i ca 20 minuter
  3. Klipp dem över salladen och vips så har du goda smakrika tomater i din vintersallad!

Enklare kan det inte bli.

Lycka till!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *