Tags

, , , ,

Vi är inne i november.

En månad när solen går ner tidigt på kvällarna och tröttheten kommer smygandes redan vid fyra på eftermiddagen. Detta innebär tid för choklad!

Sötsuget är som störst när man är trött och jag blir alltid lika förvånad när detta uppstår så fort man vänder blad i kalendern från sommar till höst.

Jag uppmuntrar inte till att äta mer raffinerat socker men faktum är att choklad är nyttigt om du äter det på rätt sätt och desto mörkare choklad desto bättre.

Vad är då rätt sätt undrar du?

Här kommer några svar:

  • Ju mörkare choklad desto bättre. Kakaohalten ska vara minst 70 % men gärna mer.
  • Less is more. Mängden choklad spelar faktiskt roll. 1- 2 chokladrutor från en 70 % chokladkaka per dag är ok för att vara hälsosamt.
  • Få ingredienser i chokladen. Leta efter choklad som enbart innehåller kakaobönor/kakaomassa, socker, kakaosmör, och i vissa fall vanilj (inte vanillin). Det är det som behövs för att göra god choklad och du slipper många andra konstiga tillsatser.
  • Använd rawchoklad och torkad frukt/honung som sötningsmedel när du gör egna efterrätter i vardagen för att uppnå störst hälsoeffekt.

Jag själv äter i princip choklad varje dag nu. Det är mest rawchoklad sötad med dadlar eller honung. Ibland väljer jag att smälta över mörkchoklad över mina bakverk för att ge det en extra twist och då väljer jag just nu choklad från Malmö Chokladfabrik. De väljer att arbeta med rena råvaror och dessutom ofta Fairtrademärkt choklad. Smaken blir då något utöver det vanliga.

Här kommer mitt favoritrecept på hemmagjord nyttig rawchokladkaka toppad med 70 % mörk choklad från Malmö Chokladfabrik.

Sofias nyttochokladkaka

Ingredienser

2 dl havregryn

1 dl valnötter

6 dadlar (urkärnade)

1 tsk vaniljpulver (äkta vanilj)

2 msk rawchokladpulver

1/2- 1 dl kallt vatten

1 msk nygjord espresso

1/2 tsk citron

1 nypa flingsalt

ca 8-10 mörka chokladbitar från Malmö Chokladfabrik (70% mörka bakchokladbitar)

kokosflingor

pumpakärnor

Gör så här

Mixa havregryn och valnötter till ett mjöl

Ta i resten av ingredienserna och mixa till en smet

Tag fram en bakplåtsklädd form ca 10*15 cm och tryck ut smeten där

Smält den mörka chokladen över ett vattenbad och häll den sedan över kakan

Toppa med riven kokos och pumpakärnor

Sätt in kakan i kylen ca en timme innan du skär den i småbitar och njut ihop med en kopp kaffe eller te.

Lycka till!