Bär, Närproducerat, Pajer och Pizza

Blåbärspaj med nyttigare tillbehör och kräftkalas

Det här året har skogen i princip svämmat över av blåbär (om man nu kan säga det).

Vi har ett blåbärsställe som ligger väldigt nära oss och dit har vi åkt flera gånger under sommaren här. Vissa dagar har en av oss lagat maten medan den andre har tagit med ett av barnen och plockat ihop blåbär till kvällens dessert. Ett väldigt bra tips till alla småbarnsföräldrar kan jag säga. Den som får följa med och plocka blir glad och det blir lugnare att laga mat hemma.

Visste ni förresten att när vi tar med våra barn ut i naturen och plockar bär och svamp eller bara är i naturmiljön med dem så lägger vi grunden för att de automatiskt blir mer måna om att ta hand om naturen själva. De förstår hur saker och ting hänger ihop och blir varse om att det tillexempel inte är bra att skräpa ner i naturen. Så ut på tur med kidsen vet´ja. Packa en god matsäck om ni inte ska plocka bär bara för att hålla stämningen uppe.

Det har blivit en del blåbärspajer för oss nu i sommar som ni förstår vilket resulterat i att jag försökt att hitta ett sätta att göra den lite nyttigare. Jag använder rörsocker istället för vanligt vitt raffinerat socker på både bär och pajdeg och jag har hittat ett toppentillbehör som är mycket nyttigare än glass och vaniljsås. Det är en yoghurttopping och den innehåller endast två ingredienser: Tjock yoghurt och svensk honung. Här kommer receptet på min toppenkombination:

Blåbärspaj och yoghurtgott 4 pers

Ingredienser:

1 l rensade blåbär

1/2 dl rörsocker

1 msk potatismjöl

Smuldeg:

1/2- 1 dl rörsocker

1 dl vetemjöl

1 1/2 dl havregryn

125 gram smör

4 dl svensk tjock yoghurt (se bild nedan)

1 msk svensk honung på burk

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

Häll blåbären i en ugnsfast form

Strö över sockret och potatismjölet

Blanda ihop ingredienserna till smuldegen

Strö smuldegen över blåbären

Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i ca 20-25 min tills den fått fin färg

Lägg upp 4 dl yoghurt i en skål

Blanda i en msk honung och rör om tills den är uppblandad

Servera direkt till den varma blåbärspajen

Lycka till!

Dessutom är det kräftsäsong nu och vår granne kom över med några nykokta kräftor som hon hade inhandlat lokalt här i trakten. Så goda och så snällt Anna, tack för dem!

Dem kalasade vi på tillsammans med lite bubbel som vi fått som inflyttningspresent av de andra grannarna. Fint det!

I helgen blir det ytterligare firande då det står kalas på schemat men sen tackar vi sommaren och alla härliga firanden för denna gång. Då är det dags att ta på sig yllestrumporna och traska in i hösten.

Hoppas du också haft en fin sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *