Bär, Det Naturliga, Dryck, I Naturen

Svartvinbärsgott och tack Småland- vi ses igen!

Vilken sommar det har varit- på alla plan!

Jag har varit ”ledig” väldigt länge den här sommaren. Igår var den första riktiga arbetsdagen på många veckor och det kändes ovant må jag säga.

Så vad har då hänt denna sommar? Jo, vi har tagit vårt pick och pack och flyttat ut till en ö i Karlskrona skärgård. Tanken på att flytta söderut har funnits med länge men då vi trivts så bra i Småland och med vårt hus på udden så har vi inte gjort slag i saken förrän nu. Längtan efter att ha närmre till släkten och att få bo vid havet har vuxit sig starkare ju fler år som har gått. Vi har vägt för och nackdelar mot varandra i många år och när fördelarna med att flytta ner övervägde med råge bestämde vi oss för att flytta ner. Det är otroligt vackert här och när jag nu sitter och skriver detta kan jag slå en blick ut genom fönstret för att se just havet. Det är magiskt! Resan hit har dock inte varit helt enkel med tanke på att vi har packat ihop ett stort hus med barn som hellre vill leka, fraktat våra saker 20 mil bort, städat, rensat och packat ihop våra saker, rensat upp i trädgården med mera. Nu kommer utmaningen att få ihop jobb och skola på en helt ny ort. Jag tänker att saker kommer att lösa sig och även om det finns en del utmaningar här nere kopplat till huset samt det jag nämnde ovan. Vi har dock kommit i ordning med det som krävs för att starta upp hösten här så det känns skönt.

Jag kommer inte lämna Småland helt utan kommer åka dit en gång i månaden på jobb framöver och det känns riktigt roligt. Nytt datum för Den Lokala Fredagskassen är just nu satt till den 28:de augusti, det kommer mer info om det på den sidan framöver. Jag känner mig som 1/4 smålänning då det är ett av fyra ställen jag bott på mer än tre år av mitt liv och kommer därför fira ”Fössta tossdan i Mass” traditionsenligt med tåta 🙂

Nog om vår flytt och semestern som till stor del bestått av att packa upp kartonger och få ordning på våra saker (därav ordet ”ledig” i intron) men som också har bestått av många härliga havsbad, sommar i P1, en bok i gräset och långfrukostar på altanen.

Vi har också fått närmre till släktingarna som bor i ett idyllsikt hus ”på landet” som vi brukar säga med bärbuskar som dignar av bär samt äpplen och päron på träd som bara väntar på att plockas ner. Redan i år har vi varit där ute två gånger och plockat röda- och svartavinbär och fryst in. Sista gången vi var där fick jag ihop en halvliter svarta vinbär och tänkte att dem ska jag göra saft av. Jag har en gång blivit serverad hemlagad svartvinbärssaft av en dam kring mina hemtrakter och den saften är en av de godaste jag druckit. Sagt och gjort så bestämde jag mig för att göra saft och sylt av de svarta vinbären jag plockade och så här gjorde jag:

Svartvinbärssaft 4 personer

5 dl sköljda och repade svarta vinbär

2,5 d vatten

2,5 dl strösocker

1 krm natriumbensoat

Gör så här:

  • Koka upp bären och vattnet i några minuter
  • Sila av bären från vätskan i en saftsil (spara bären för att kunna göra marmelad av (se nedan))
  • Krama ur vätskan ur handduken
  • Häll tillbaka vätskan i kastrullen och häll i sockret och låt det koka upp
  • Skumma av saften
  • Häll i natriumbensoat och låt saften svalna
  • Häll upp den på väl rengjorda flaskor
  • Förvara i kyl och servera endast vid väl valda tillfällen 🙂

Svartvinbärsmarmelad

Gör så här

*Koka upp bären som du silat av från saften

*Häll i ca tre msk socker (eller efter tycke och smak) samt en skvätt vatten

*Koka upp och låt svalna

*Lägg upp i en väl rengjord burk

*Servera på en rostmacka!

Så gott och vilken bonus att det blev det både saft och marmelad av samma bär.

Njut av din egen saft och marmelad nu i augusti!

Lycka till!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *