Fika, I Naturen, Pajer och Pizza

Omställning, rabarber och Glad Sommar!

Juni 2020

I fredags levererade jag min sista ”Den Lokala Fredagskassen” för sommaren. Det var nöjda kunder som tog emot Mysli från Persgården på Visingsö samt dadlar även därifrån, marmelad från Byarums skafferi samt nybakt bröd från Brödsmedjan.

Jag har räknat ut att med fem utlämningar från slutet av april till i början av juni så har jag levererat totalt nästan 400 lokala kassar (388 st för att vara mer exakt), till privatpersoner och företag. Det känns helt fantastiskt!

Jag lyckades verkligen vända något negativt till något positivt. Under enbart en veckas tid blev alla mina Lokala Musikluncher avbokade på grund av Corona. I och med starten av ”Den Lokala Fredagskassen” så har fler personer fått lära känna och ta del av god lokal mat vi har här runt knuten i Jönköping och Småland. Jag har fått jobba hårt ska erkännas men också haft roligt längs vägen.

En dag cyklade jag runt och levererade kassen under 7 h 🙂 Jag var rätt mör i benen den kvällen kan jag villigt erkänna. En eftermiddag hämtade jag en stor mängd glasflaskor med Äppelmust hos Fredrik på VistaKulle och fick köra hem i slowmotion för att de inte skulle gå sönder. En kväll när jag gick ner och sa till familjen att nu ska ”mamma packa lokala fredagskassar” och var klar med mina 130 kassar framåt midnatt. Eller som den gången när jag träffade Jönköpings cykelbud på Re:group och jag försökte trampa ikapp med dem och vi pratade cykling och utbud lokal mat och transporter i Jönköping. Nu har jag börjat samarbeta med dem kring Den Lokala Fredagskassen och det känns väldigt kul. Den Lokala Fredagskassen kommer fortsätta på något sätt efter sommaren. Hur ofta och exakt när är inte spikat än men förhoppningen är att vara igång i slutet av sommaren/början av hösten igen.

Det mest intressant i detta är att det går att ställa om. För att lyckas krävs det finurlighet, hårt arbete och kämparglöd. Det ska jag ta med mig in i sommaren när jag funderar vidare på hur jag kan komma igång med mina lokala musikluncher igen.

Vad händer annars i naturen just nu?

Det är mycket grönt som kommer upp från marken och nu är primörernas tid. Sparris, sallad, tomat, nypotatis och Rabarber. Vår rabarberplanta växer så det knakar och i helgen plockade vi in ett stort lass rabarber för att göra en knäckig rabarberpaj som vi mumsade på ihop med grannen. Jag gillar verkligen rabarber och det finns så mycket du kan göra med dem. Paj, saft, chutney med mera är några exempel. Här kommer ett busenkelt recept på knäckig rabarberpaj som mannen fixade här hemma:

Rabarberpaj med knäckigt täcke

RECEPT

Ingredienser:

500 g rabarber

2 dl havregryn

2 dl socker

1 1/2 dl vetemjöl

1 krm vaniljpulver

1 krm salt

1/2 tsk bakpulver

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl sirap

125 gram smör

1 msk potatismjöl

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  3. Smält smöret och rör ner grädde och sirap samt de torra ingredienserna
  4. Skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar och lägg i en form ca 26 cm i diameter
  5. Strö över potatismjölet
  6. Lägg sedan över smeten över rabarbern
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 25 min

Njut med vaniljsås eller nyvispad grädde.

Det är precis vad jag ska göra nu i sommar. Njuta av sommaren, lyssna på Sommar i P1, tälta med sonen, äta långfrukostar med familjen, vila i gräset, äta mat ute, bada i sjöar och hav, plantera nytt i trädgården, besöka lokalproducenter och fika i bersån.

Jag hoppas du får möjlighet att göra detsamma!

Här nedan kommer ett axplock med bilder från mitt arbete/cykelturer med Den Lokala Fredagskassen, leveranser till Jönköping Energi samt rabarberplock och paj.

En glad midsommar och sommar önskar jag er!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *