Jul, Kakor

Lussebaket

På söndag är det första advent!

Äntligen är det dags att tända stjärnor och ljusstakar i fönstren samt att äta obegränsat med lussekatter eller saffransbullar (kärt barn har många namn). Nästan obegränsat i alla fall.

Vi fixade lussebaket och pepparkakorna redan förra helgen för att vara väl förberedda. Mitt bästa recept på lussekatter med honung kommer därför här:

Lussekatter ca 35 st

Ingredienser

1 gram saffran (två påsar)- helst rättvist odlad

1 tsk konjak gärna äppelkonjak eller liknande

150 gram smör

50 gram jäst

5 dl mjölk (3%)

1/2 tsk salt

1 1/2 dl honung

8 dl vetemjöl

4 dl dinkelmjöl

1 dl russin

2 ägg

Gör så här:

  1. Smält smöret i kastrullen
  2. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader
  3. Dela jästen i en matberedare/bunke
  4. Häll över mjölk- och smörblandningen
  5. Rör ut tills jästen har löst sig
  6. Häll upp saffranet i en skål ihop med äppelkonjaken och låt det dra en stund
  7. Häll ner saffran och äppelkonjakblandningen i bunken
  8. Tillsätt 1 ägg, mjölet, mjölken, honungen och saltet i bunken
  9. Kör runt tills det blir en fast deg
  10. Låt jäsa med bakduk/lock på i ca 30 min -1 h
  11. Lägg russinen i en skål med vatten en stund
  12. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord
  13. Sätt på ugnen på 225 grader
  14. Dela den i 35 delar som du sedan formar till olika lussekatter
  15. Lägg på en plåt och tryck i russinen
  16. Låt jäsa i ca 20 -30 min
  17. Pensla med ett uppvispat ägg
  18. Sätt in dem mitt i ugnen i ca 5-10 minuter (håll koll så du inte bränner dem)
  19. Tag ut och låt svalna.
  20. Ät och njut!

Glad första advent!


 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *