Tags

, , , , , ,

Januari är en månad då många vill starta om, speciellt vad det gäller kosten och träningen. Här gäller det att hitta en bra modell som håller under lång tid. En- till två vegetariska rätter i veckan är en vana som är hyfsat enkel att få till. Det gäller bara att planera in det och sedan kan vi bli inspirerande av många gröna veggorecept som dyker upp lite varstans.

En grön veggorätt som är extremt enkel, nyttig och väldigt god är en:

Grön Ärtsoppa 4 port

500-800 gram gröna frysta ärtor

1 gul lök

1 liten vitlöksklyfta

1 dl grädde

1,5 dl standard mjölk

1-2 grönsaksbuljongtärningar (beroende på hur kryddad du vill ha den)

Gör så här

  1. Koka upp vatten och buljongtärningar

2. Lägg i hackad lök, vitlök och ärtor och låt koka med lock i ca 5-8 min

3. Häll i grädde och mjölk och mixa soppan

4. Servera den gärna med en klick crème fraiche, krutonger och någon örtkrydda

Den här rätten kan varieras på många olika sätt men grundreceptet på soppan är bra att ha i huvudet. Den kan du snabbt laga när magen kurrar. Sedan kan du toppa med det du önskar. Här har jag toppat med crème fraiche, pumpakärnor, olivolja och syrade morötter tillexempel.

Den här gången hade vi dessutom lyxen att få äta gott surdegsbröd till soppan. Mannen fick en kurs i surdegsbakning i julklapp hos Romy på Eldsjäl Mathantverk och Möten

Det var riktigt gott bröd han kom hem och Romy hyr bagarstugan i Ödestugu för dessa kurser. Där håller hon just surdegskurser och andra mathantverkskurser. Jag kan verkligen rekommendera ett besök där eller varför inte boka in en kurs eller ge bort en kurs till någon i present. Det var väldigt uppskattat kan jag säga!

Så här fint är det i bagarstugan hos Romy:

Lycka till med soppan och ha en fortsatt fin vecka!