Tags

, , , , , ,

Snart är det jul och dags för lite välbehövlig ledighet (för många). Andra jobbar denna storhelg, hoppas ni också hinner njuta av julen.

För mig är ledighet synonymt med vila, återhämtning och att få umgås med familj och vänner. Julen kommer alltid som ett välkommet avbrott efter en lång höst och även om jag gillar hösten så är de sista månaderna rätt tuffa med många mörka timmar på dygnet.

Något jag verkligen uppskattar under ledigheter är en rejäl långfrukost. Det är ganska sällsynt med långfrukost just nu av helt naturliga och andra underbara orsaker. Därför känns det extra lyxigt att få unna sig detta i juletid. Ni som följt mig ett tag vet att jag är mer av en kvälls- & nattuggla än en morgonfågel så möjligheten att inta långfrukost på vardagarna är en riktigt klurig ekvation att lösa.

Vad ska då finnas på detta långfrukostbord?

Jo, gärna frukt, bröd, kaffiii (som vi säger i Småland), ost, en god charkprodukt, blåbärsmarmelad, salladsblad, gurka kanske en saffransbulle, yoghurt och till den Granola. Gärna så närproducerat som möjligt. Du ska nu få ett riktigt smaskigt recept på en god Julgranola som du kan överaska familjen med så här i juletid. Har du inte hunnit fixa alla klapparna så kan detta också vara en lysande julklapp att ge bort till någon du tycker om. Så här gör du:

Julgranola ca 16 portioner

Ingredienser

2 dl havregryn

2 dl rågflingor

1 dl dinkelflingor

1 dl sesamfrön

1,5 dl hackad mandel

1,5 dl hackade valnötter

0,5 dl hela linfrön

2 tsk vaniljpulver

1 tsk kardemumma

1 msk kanel

1,5 dl russin

1 msk vatten

2 msk kokosolja

3 msk honung

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader

2. Blanda ihop alla torra ingredienser utom russinen

3. Smält kokosolja, vatten och honung på en kastrull på spisen

4. Häll detta över de torra ingredienserna och blanda väl

5. Häll över blandningen på en bakplåtsklädd plåt och sätt in i nedre delen av ugnen

6. Vänd med jämna mellanrum så att det inte bränns vid.

7. När det är ca 5 minuter kvar lägger du in russinen på plåten

8. Tag ut, låt svalna och häll upp på en rengjord glasburk.

9. Ät och njut av din Julgranola!

Lycka till!