Bär, Det Naturliga, Glass, Mat och miljö, Matdebatt, Mina Vänners Mat, Närproducerat

En REKO julhandling

Förra veckan gjorde jag en REKO julhandling. Jag besökte nämligen Jönköpings REKO-ring där jag hade lagt många beställningar.

Vad är då en REKO-ring?

En REKO-ring är en samlingsplats för alla som är intresserade av lokal mat. Både för de som producerar den och för de som vill köpa den. En gammeldagsmarknad i ny design helt enkelt.

REKO står för Rejäl Konsumtion och innebär att man handlar många råvaror på en och samma gång. Det har även andra betydelser som schysst, trevligt och rättvist. Det som sammanfattar REKO är att beställningen av varan måste vara gjord innan ”marknaden” öppnar. Detta för att en traditionell marknad behöver tillstånd vid varje tillfälle men också för att producenten vet exakt hur mycket varor hen ska ta med sig till utlämningen. Beställningen görs oftast via en facebookgrupp (det finns även REKO-ringar utanför facebook) där producenten lägger ut sina varor till försäljning och konsumenten svarar med vad och hur mycket hen vill beställa. Det gör i sin tur att det blir mindre svinn för producenten då den vet hur mycket den ska ta med till varje tillfälle.

REKO-ringarna fokuserar nästan uteslutande på lokal mat men vissa biprodukter som fårskinn med mera kan förekomma. Vanligtvis sker utlämningen på samma ställe som vid en stor parkeringsplats eller grusplan och producenterna kan då sälja produkterna direkt från sina bilar. REKO-utlämningen brukar pågå mellan 45 min- 1 h och under den tiden är tanken att du ska hinna hämta dina förbeställda varor. En del producenter vill gärna att man betalar med swish innan utlämningen för att allt ska gå ännu smidigare väl på plats. Då uppger du enbart ditt namn också får du påsen med varan i. Dessutom finns det arrangörer på plats att fråga om var de olika producenterna står om du inte ser det själv.

45 min- 1 h ska inte vara något bekymmer att hämta ut sina varor på om man inte som jag känner de flesta producenterna och stannar upp och snackar med dem i tio minuter var  🙂 Jag hann faktiskt också hämta mina varor på en timme men jag var klart en av de sista som lämnade stället. Jag tycker dock att det är väldigt trevligt att snicksnacka med producenterna om deras produkter och hur affärerna går med mera. Jag tog några bilder (se nedan. Då utlämningen nästan alltid är på kvällstid blev bilderna något suddiga denna gång men du får ändå känslan).

Så vad handlade jag för lokal mat denna gång?

En julskinka från Visingsö

Potatis och grönkål från trakten

Ostkaka från Prästgårdens Mejeri i Aneby

Äppelmust från Huskvarna

Vinbärsglögg från Byarums Skafferi

Saffransglass från Gränna

Lokal lammrostbiff till nyårsmenyn

Ja, det var nog allt för denna gång.

Här är REKO- ringarna en gång varannan vecka. Om jag fick önska skulle jag gärna ha dem en gång i veckan och ute i varje by för då skulle trycket på affärerna bli större att ta in mer lokal mat och börja sammarbeta mer med dessa producenter. Din veckohandling skulle då kunnas klara av på REKO-ringen.

Smidigt och trevligt är det i allfall och även om du kanske får lägga en del tid vid beställningen så är allt klart och paketerat vid utlämningen.

Har du inte handlat allt inför julen än så kolla definitivt upp var din närmaste REKO- ring är någonstans och testa att handla en gång.

Du kommer inte bli besviken, Lycka till!

Här har vi Anders på Grenna Glass som jag köpte smaskig saffransglass av.

Johanna från Gigeryds gård var där.

En väldigt mörk bild men man ser ändå tydligt och klart att det är systrarna från Byarums Skafferi som säljer glögg, marmelad med mera. Vilken god glögg det var! På bilderna nedan ser du resten av alla andra fina produkter.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *